- De Nederlandse werkloosheid is ook in juli blijven steken op 3,6 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
- Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand licht af.
- De enige sector met een toename van het aantal werkloosheidsuitkeringen was de cultuursector.
- Lees ook: Krapte op arbeidsmarkt neemt iets af, maar er zijn nog altijd meer vacatures dan werklozen
De werkloosheid in Nederland is in juli opnieuw onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In juli zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk. Het werkloosheidspercentage schommelt volgens het CBS al sinds de zomer van 2023 rond dat niveau.
Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand licht af.
In juli hadden bijna 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet kortgeleden naar werk hebben gezocht of daarvoor niet direct beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat vooral om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid.
Over de afgelopen drie maanden groeide deze groep mensen buiten de beroepsbevolking volgens het CBS met gemiddeld 6.000 per maand.
Meer WW-uitkeringen in cultuursector
Het UWV verstrekte eind juli 164.200 WW-uitkeringen. Dat is een daling van 3.600 uitkeringen (min 2,2 procent) vergeleken met juni.
Het aantal uitkeringen neemt in deze periode doorgaans af omdat er meer werk is in bijvoorbeeld de bouw en de landbouw. Naast de bouw en de landbouw daalde het aantal uitkeringen het sterkst in de sectoren groenvoorziening en visserij en horeca en catering.
De enige sector met een toename van het aantal werkloosheidsuitkeringen was de cultuursector. In absolute aantallen bleef de stijging van het aantal uitkeringen in deze sector volgens het CBS echter zeer beperkt.