Voor een bruto inkomen tot 100.000 euro zou een inkomstenbelastingtarief moeten gelden van 35 procent, daarboven een nieuw toptarief van 45 procent.

Daarvoor pleit VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer dinsdag op een bijeenkomst van leiders uit overheid en bedrijfsleven.

De inkomstenbelasting in Nederland moet worden herzien om het meer in lijn te brengen met onze buurlanden. Voor een bruto inkomen tot 100.000 euro zou een inkomstenbelastingtarief moeten gelden van 35 procent, daarboven een nieuw toptarief van 45 procent.

Daarmee zou 18 miljard euro kunnen verschuiven van de overheidskas naar de portemonnee van burgers. ,,De operatie is goed voor de concurrentiepositie, de binnenlandse bestedingen en groei van banen”, stelt De Boer.

De maatregel, waarbij het huidige toptarief van 52 procent komt te vervallen, hoeft volgens de werkgeversvoorman niet in één jaar te worden doorgevoerd. ,,Zet het perspectief neer en groei er in een aantal jaren naartoe.”

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet in een reactie weinig heel van het voorstel van De Boer. Hij constateerde dat de VNO-voorzitter ingaat tegen de tijdgeest met zijn pleidooi voor een lager toptarief.

Ook is in het verhaal van De Boer totaal niet duidelijk waar de 18 miljard euro gevonden wordt, tenzij er bij VNO een geldmachine op zolder staat, aldus Dijsselbloem. Het kabinet is in elk geval niet van plan om een dergelijk bedrag te gaan bezuinigen.

Belastinghervorming kabinet Rutte 2

De opmerkingen van de werkgeversvoorman komen op een moment dat het kabinet Rutte 2 worstelt met een beoogde hervorming van het belastingstelsel.  In de aanloop naar 2016 wil het met concrete voorstellen komen. Maar dat gebeurt niet voor 1 februari dit jaar.

Premier Mark Rutte stelde afgelopen najaar tijdens de Algemene Beschouwingen dat de vorige grote belastinghervorming in 2001 vier jaar heeft gekost. De ambitie van dit kabinet is om dat nu sneller te doen. Maar een grote herziening van het belastingstelsel heeft grote inkomenseffecten. Er zijn daarom miljarden nodig als “smeerolie”. Rutte gaat ervan uit dat die uit meevallers betaald kunnen worden.

Belasting op arbeid verlagen

Om op termijn 100.000 banen te scheppen wil het kabinet de belastingen op arbeid met 15 miljard verlagen, waarvan 3 tot 5 miljard netto lastenverlichting. De oppositie vindt dat plan te vaag en hekelt het ontbreken van een financiële dekking.

Volgens Rutte zijn er door het kabinet echter wel degelijk knopen doorgehakt en “deuren van het slot gehaald”. Zo wil het kabinet het aantal aftrekposten drastisch verminderen.

Ook wil het een rechtvaardiger vermogensrendementsheffing. Daarbij zijn er echter grote meningsverschillen tussen PvdA en VVD. Laatstgenoemde wil in ieder geval geen verzwaring van de vermogensbelasting.

Verder komen er nieuwe wijzigingen in de autobelastingen. Het systeem van de kinderopvangtoeslag gaat ook op de schop.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl