Politici en lobbyclubs buitelen over elkaar heen om de discussie over de hervorming van het belastingstelsel te beïnvloeden. Maandag was het de beurt aan Hans de Boer van werkgeversclub VNO-NCW.
Werkgeversvoorman De Boer pleit maandag in Het Financieele Dagblad de invoering van een vlaktaks met twee schijven. Inkomens tot 100.000 euro betalen 35 procent, daarboven 45 procent. De voorman van de werkgeversorganisatie denkt dat zo’n forse lastenverlichting wel werkgelegenheid creëert, voor zeker 300.000 Nederlanders.
Het plan van VNO-NCW betekent wel dat er een gat in de overheidsfinanciën wordt geslagen van zeker 17 miljard euro. De lastenverlichting moet dan ook niet ineens worden ingevoerd. “Ik stel voor zes jaar de tijd te nemen en alle meevallers van de schatkist hiervoor te gebruiken”, aldus De Boer, die aangeeft dat hierdoor het gat fors kan worden verkleind.
Hij wijst er daarbij op dat er door het plan meer Nederlanders aan het werk gaan, die in plaats van dat ze een uitkering ontvangen dan loonbelasting afdragen. Ook ligt er volgens VNO-NCW een meevaller van 4 tot 5 miljard euro in het verschiet vanwege de herfinanciering van de staatsschuld met een lagere rente.
Verder rekent De Boer op een sterkere economische groei dan de circa 1,25 procent die het Centraal Planbureau (CPB) heeft geraamd. Dat zal miljarden extra aan belastinginkomsten opleveren.
Kritiek werkgevers op belastingplan Rutte 2
De hervorming van het belastingstelsel, waaraan het kabinet op dit moment werkt, is gedoemd te mislukken, volgens De Boer.
"Het kabinet wil schuiven met lasten, terwijl een netto lastenverlichting nodig is'', aldus De Boer. Hij constateert ook dat VVD en PvdA ideologisch te ver uiteen liggen om er uit te komen. VVD en PvdA willen via een belastinghervorming in tien jaar tijd 100.000 nieuwe banen creëren door een verlaging van de belasting op arbeid met 15 miljard euro. Daarvan moet 10 miljard komen uit aanpassingen zoals een hogere btw en zo'n 5 miljard uit meevallers.
De Boer noemt het in de krant "een hoop gedoe'' dat niks zal opleveren.
D66 en CDA willen belastingverlaging, maar wel bezuinigen
Afgelopen weekend mengde ook D66-leider Alexander Pechtold zich in het belastingdebat, samen met CDA-voorman Sybrand Buma. D66 en CDA pleitten allebei voor lastenverlichting. D66-leider Alexander Pechtold deed dat in De Telegraaf, CDA-leider Sybrand Buma in het radioprogramma BNR Campagne.
Pechtold wees erop dat de belastingdruk in Nederland op het hoogste niveau ligt sinds 1995. Dat is zorgelijk voor de werkgelegenheid, aldus de D66-leider die bij kabinet en coalitie op dit punt verdeeldheid en een gebrek aan ambitie ziet.
Volgens de Pechtold is de ambitie van het kabinet om het belastingstelsel te hervormen "tot het nulpunt gedaald. In de coalitie valt te horen dat er onvoldoende geld is, dat nodig wordt geacht als smeermiddel bij een belastingherziening. Tegelijkertijd geeft de rijksoverheid de komende twee jaar 13 miljard meer uit. Nou, daar mag best op bezuinigd worden. Wij eisen een belastingstelsel waarin de belangrijkste aanjager zit voor werkgelegenheid: het verlagen van loonbelasting."
Stijgende uitgaven beperken
Het kabinet wil volgens Pechtold de uitgaven laten stijgen van 250 miljard euro in 2015 naar 263 miljard euro in 2017 en het weigert deze stijging te beperken. Hij ziet wel verschillen tussen de coalitiefracties. "Ik denk dat de VVD het wel wil. De VVD zegt: houd koers. Maar dan drijven ze af. Want ze liggen stil. Ik heb geregeld op zeilboten gezeten. Koers houden met een stilliggende boot. Pfff.''
Ook Buma wil extra bezuinigen om lastenverlichting mogelijk te maken. Volgens hem klopt de analyse van Pechtold wel, maar heeft die als 'constructieve oppositie' de afgelopen jaren alle lastenverzwaringen van het kabinet gewoon gesteund. "Pechtold zegt eigenlijk: ik heb het stom gedaan want ik heb meegedaan de belastingen te verhogen en nu moeten ze omlaag. Dan had ie beter de afgelopen jaren met het CDA kunnen optrekken. Nu zit hij met de gebakken peren.''
Pechtold kritiseerde in De Telegraaf ook PvdA-senator Marleen Barth. "Als ik dan mevrouw Barth vorige week hoor zeggen dat Nederland aan rust toe is, dan denk ik: Hoezo? Aanpakken. We hoorden het ook in Balkenende-IV: Nederland is hervormingsmoe. Nou, als dat uit de coalitie komt, is dat een veeg teken."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl