- Bij het salarisaanbod dat Nederlandse werkgevers doen als je solliciteert speelt leeftijd een belangrijke rol, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed.
- Daarnaast kijken werkgevers onder meer naar de foto op je CV, je naam en je geslacht.
- Volgens Indeed geeft slechts 48 procent van de werkgevers salarisinformatie in hun vacatures, maar loont open communiceren juist wel.
- Lees ook: Juiste kandidaat op juiste plek gaat nog vaak fout bij invullen vacatures: hier moet je bij werving op letten
Leeftijd speelt een belangrijke rol bij het salarisaanbod dat Nederlandse werkgevers doen als je solliciteert. Uit eigen data en onderzoek van vacaturesite Indeed blijkt dat 63 procent van de werkgevers dit mee laat wegen bij het salaris dat ze bieden.
Andere factoren die invloed hebben zijn de foto op het CV (27 procent) en de naam van de sollicitant (13 procent). Daarnaast geeft ruim 12 procent van de werkgevers aan dat ook het geslacht een rol speelt.
Vrouwen verdienen voor gelijkwaardig werk in Nederland 6 procent minder, stelt Indeed. Toch denkt volgens het onderzoek bijna de helft van de werkgevers (49 procent) dat er geen sprake is van een loonkloof binnen hun organisatie.
Het Europees parlement werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving die werkgevers verplicht transparant te zijn over salarissen, om zo de loonkloof aan te pakken.
Openheid over salarissen helpt, stelt Indeed
Momenteel bevat slechts 48 procent van de vacatures salarisinformatie. Openheid over salarissen verschilt sterk per beroep. In maar liefst 95 procent van de vacatures voor software engineers is informatie over het salaris opgenomen, terwijl dat in vacatures voor een leerkracht in het basisonderwijs slechts 13 procent is. Bij baristafuncties vermeldt 54 procent van de vacatures salarisinformatie, bij huisartsvacatures 39 procent.
“We maken uit het onderzoek op dat werkgevers vooral geen salarisinformatie communiceren in vacatureteksten omdat ze bang zijn dat ze hierdoor sollicitanten verliezen", zegt Kelly Oude Veldhuis van Indeed in een persbericht. "Ook vinden sommige werkgevers dat sollicitanten intrinsiek gemotiveerd moeten zijn door de inhoud van de functie, en willen daarom salaris minder belangrijk maken in het totaalpakket."
Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de werkgevers het salaris nog niet heeft bepaald op het moment van het posten van de vacature. Ruim 1 op de 5 geeft aan geen salarisinformatie in vacatures te zetten omdat ze bang zijn dat de concurrent een hoger salaris aanbiedt. 15 procent zegt geen salarisinformatie in vacatures te geven omdat ze denken dat openheid over salaris het aantal sollicitaties dat bij de organisatie binnenkomt verkleint.
Maar volgens Oude Veldhuis helpt open communiceren over salaris juist wél bij het vinden van geschikte kandidaten. "Werkgevers ontvangen 45 procent meer sollicitaties op een vacature die wel salarisinformatie bevat", zegt ze. "Dus open communiceren over salaris is een enorme win/win voor de werkgever en de toekomstige werknemer."