In een krappe arbeidsmarkt nemen steeds meer werkgevers genoegen met minder. Uit onderzoek van de publieke arbeidsmarktinstantie UWV, waarover het Financieele Dagblad schrijft, blijkt dat 71 procent van de werkgevers in de afgelopen twee jaar sollicitanten in dienst nam die niet volledig aan de gestelde eisen voldeden.

Vooral werkervaring en vakkennis blijken onderhandelbaar, aldus het werkgeversonderzoek.

Werkgever ninder streng op ervaring en diploma’s

Werkgevers stappen het vaakst af van harde eisen rond het aantal jaar werkervaring. Zo wordt er geregeld iemand aangenomen die minder ervaring heeft dan oorspronkelijk gevraagd. “Dat is ook gewoon een kwestie van geduld,” zegt arbeidsmarktadviseur Menno Wester van het UWV tegen het FD.

Hij benadrukt dat het versoepelen van functie-eisen in veel gevallen noodzakelijk is. “Vooral bedrijven die last hebben van de krapte zetten vaker hun voorwaarden opzij.”

Niet alleen ervaring is minder cruciaal geworden. Ook op het gebied van vaardigheden en diploma’s laten bedrijven vaker eisen varen. Dat gebeurt wel minder vaak dan bij ervaring. Volgens het UWV komt dat doordat het moeilijker is om mensen achteraf nog de juiste vaardigheden of papieren bij te brengen.

Scholing en functiemaatwerk als oplossing

Om nieuwe werknemers alsnog de nodige kennis bij te brengen, investeren werkgevers steeds vaker in scholing. Waar in 2021 nog ongeveer de helft van de werkgevers extra cursussen en opleidingen aanbood, is dat aandeel nu opgelopen tot bijna driekwart.

“Werkgevers zijn niet te beroerd om te investeren maar willen dan bijvoorbeeld wel dat iemand een aantal jaren blijft", zegt Wester tegen het FD.

LEES OOK: Arbeidsmarkt weer wat krapper bij slot van 2024: in deze sectoren vind je de meeste vacatures