- Werkzoekenden kunnen hun sollicitatiebrief door AI-chatbots laten schrijven, maar riskeren daarmee een afwijzing.
- Bedrijven zien een toename in door kunstmatige intelligentie geschreven sollicitatiebrieven, waardoor het sollicitatieproces ingewikkelder wordt.
- Experts zeggen dat je de hulp van AI moet aanpassen om op te vallen. Gebruik het als een eindredacteur in plaats van als een schrijver.
- Lees ook: Kan ChatGPT sollicitatiebrieven schrijven waar een recruiter niet doorheen kijkt? We deden een praktijktest met 7 brieven
Als je denkt dat ChatGPT je kan helpen om op te vallen bij je sollicitaties, dan heb je waarschijnlijk pech.
Steeds meer bedrijven zetten AI in om de binnenkomende sollicitatiebrieven te sorteren op waarde, maar sollicitanten pareren die manier van werken door zelf AI in te zetten om betere brieven te schrijven. Dat begint op te vallen bij de werkgevers.
Medeoprichter en CEO Jakub Knutzen van videosamenwerkingsplatform Butter zegt dat hij zo’n 450 reacties ontving op een vacature voor product designer. Maar Knutzen denkt dat hij de door ChatGPT geschreven sollicitatiebrieven er zo uit kon vissen.
“De stijl was enorm vergelijkbaar en er werden veel zinnen gebruikt die ik mensen niet hoor zeggen”, zegt Knutzen tegen Business Insider.
Hoofd recruitment Christina Hallman van cybersecuritybedrijf Outpost 24 zegt dat ze onlangs 250 reacties ontving op twee openstaande vacatures.
"Ik ben zelf naar ChatGPT gegaan en heb onze vacature daar ingevoerd met de vraag of hij een sollicitatiebrief voor me kon schrijven", zegt Hallman tegen Business Insider. "Hij genereerde nagenoeg dezelfde template die ik meerdere keren had ontvangen."
Ze gaf daarbij wel toe dat ze deze kandidaten niet direct zou afwijzen, maar als het er uiteindelijk op aan zou komen dat ze moet kiezen tussen iemand die AI had gebruikt en iemand die dat niet had gedaan, de laatstgenoemde de baan zou krijgen.
AI-gebruik voor sollicitaties in de lift
Hallman, die zegt dat ze al meer dan een decennium ervaring heeft met recruitment, zegt dat ze pas de afgelopen twee jaar een significante toename in AI-gebruik door sollicitanten zag - ChatGPT kwam dan ook twee jaar geleden op.
De verwachting is dat dit alleen maar zal blijven toenemen naarmate de AI-tools steeds populairder en makkelijker in gebruik worden.
Uit een in 2023 door iCIMS uitgevoerd onderzoek blijkt dat nagenoeg de helft van alle studenten van plan was om ChatGPT of andere AI-bots in te zetten om hun sollicitatiebrieven en CV's te maken. Een kwart van Gen Z zei destijds het al op deze manier gedaan te hebben.
Als antwoord hierop overwegen sommige recruiters 'AI-bestendige' vragen in te zetten, zoals het opnemen van een voorstelvideo. Anderen verwerken verborgen instructies voor AI-chatbots in hun vacatures die zichtbaar zijn in de motivatiebrief van de sollicitant.
Ook Knutzen overwoog om dit soort strategieën in te zetten om minder AI-brieven te krijgen, maar besloot het uiteindelijk niet te doen. Hij denkt dat het "de drempel voor het reageren te hoog legt."
AI-gebruik is een reactie op geautomatiseerd filteren
Die drempel wordt ondertussen wel verhoogd voor andere bedrijven. 97 procent van de bedrijven in de Fortune 500 gebruikt geautomatiseerde systemen om sollicitanten te filteren, blijkt uit een onderzoek van Jobscan van afgelopen jaar. Het wordt daarmee simpelweg lastiger voor werkzoekenden om bij bedrijven binnen te komen, waardoor het gebruik van AI aantrekkelijker wordt.
"Ik denk dat het vooral een frustratie is over het hele sollicitatieproces", zegt Knutzen. "Ik denk niet dat bedrijven het proces respecteren dat sollicitanten doorlopen."
Hij geeft als voorbeeld dat veel bedrijven die geautomatiseerde systemen gebruiken, vaak vergeten om sollicitanten af te wijzen, of zelfs helemaal niets meer laten horen. Dat ontmoedigt ze naar werk te zoeken.
"Als je geen feedback krijgt op de brieven die je verstuurt, begin je te denken dat je er niet meer toe doet", zegt hij. "Als het bedrijf denkt dat je niet belangrijk bent, waarom zou je dat zelf wel denken?"
Gebruik AI niet als schrijver, maar als eindredacteur
AI inzetten voor je sollicitatiebrieven is wat Knutzen betreft dan ook niet verkeerd. Hij raadt wel aan het in te zetten als eindredacteur in plaats van als schrijver.
Hallman verwacht dat mensen AI zullen blijven gebruiken bij hun sollicitaties, omdat het ze tijd bespaart. Wel waarschuwt ze mensen er niet blind op te vertrouwen.
"Het is niet het gebruik dat het probleem is, het het gebrek aan aanpassen dat ermee gepaard gaat", zegt Hallman. "Als je AI gebruikt, moet je het echt met een bedoeling inzetten."
Sollicitanten die AI-chatbots inzetten voor hun sollicitatiebrieven, vallen volgens haar niet op omdat hun brieven identiek zijn aan die van andere sollicitanten die AI gebruikten.
"We moeten een menselijke check hebben", zegt Hallman. "Anders belanden we in een zee waarin iedereen precies het zelfde produceert."