• De werkkostenregeling (WKR) die regelt dat werkgevers belasting betalen over vergoedingen en extra’s die ze aan hun personeel verstrekken, is ingewikkeld.
  • Zo kunnen bier en bitterballen voor de vrijmibo op het werk belastingvrij worden verstrekt, maar een thuisborrelpakket voor de online vrijmibo wordt wel belast.
  • De WKR is inmiddels een kerstboom opgetuigd met uitzonderingen waar veel werkgevers niet wijs uit worden.

Werkgevers die hun personeel een borrelpakket sturen voor bijvoorbeeld de online vrijmibo komen mogelijk voor een onaangename verrassing te staan. Het geschenk en de verzendkosten gelden als loon en daarover is loonbelasting verschuldigd. Terwijl de borrel belastingvrij zou zijn als deze op kantoor zou plaatsvinden.

Dat schrijft het Financieele Dagblad in een artikel over de complexiteit van de fiscale werkkostenregeling (WKR).

De WKR regelt de belastingheffing over vergoedingen en andere extraatjes die werkgevers hun personeel verstrekken. Het komt erop neer dat in principe al het extra’s als loon wordt gezien en de werkgever hierover belasting moet betalen.

Maar er is zoiets als ‘vrije ruimte’. Dat is een percentage van de totale loonsom dat werkgevers belastingvrij aan hun werknemers mogen verstrekken in geld of in natura. In 2021 is de vrije ruimte 3 procent over de eerste 400.000 van de loonsom. Gaat de werkgever over de vrije ruimte heen met de extra’s voor personeel, dan betaalt de baas 80 procent belasting over het teveel.

Echter, naast de vrije ruimte zijn er ook tal van uitzonderingen. Zaken die de werkgevers op kantoor verstrekken, is één van die uitzonderingen. Vandaar dat de drankjes en bitterballen van de baas tijdens een vrijmibo op kantoor niet worden belast. En de kosten hiervoor gaan ook niet af van de vrije ruimte.

Werkgevers begrijpen werkkostenregeling niet

De WKR is zo complex is dat werkgevers lang niet alle mogelijkheden benutten, schrijft het FD. Uit een evaluatie van de regeling in 2018 bleek dat werkgevers niet wijs worden uit begrippen als 'gerichte vrijstellingen', 'noodzakelijkheidscriterium' en 'eindheffing'.

Nog even over het thuisborrelpakket: er is een uitzondering waarbij de werkgever geen loonbelasting is verschuldigd als hij dit verstrekt voor de online vrijmibo. Maar dan moet de thuiswerkplek voldoen aan het begrip 'werkplek' voor de belastingdienst, schrijft Jongbloed Fiscaal Juristen.

Dit is het geval als een zelfstandig gedeelte in de woning (bijvoorbeeld met eigen opgang en sanitair) wordt gehuurd door de werkgever en jij als werknemer daarin werkt.

[activecampaign form=20]

Lees meer over de werkkostenregeling: