Een huis als secundaire arbeidsvoorwaarde in plaats van een leaseauto? Steeds meer werkgevers zetten de woning in als middel om personeel te lokken. Dat meldt de Limburgse hypotheekverstrekker BLG Wonen (een dochterbedrijf van de Volksbank) in een nieuw rapport.

Door de krapte op de woningmarkt zien ze hulp bij het vinden van woonruimte als een ideale manier om aantrekkelijker te worden op de arbeidsmarkt.

Volgens de onderzoekers ziet een meerderheid van de werkgevers het als hun taak om te helpen bij het vinden van geschikte woonruimte. Van de bedrijven die nu nog niks doen, geeft 86 procent aan dat ze van plan zijn in de toekomst medewerkers te helpen met huisvesting.

Frank Soede, directeur van BLG Wonen, zegt in een toelichting tegen De Telegraaf dat bedrijven (toekomstige) medewerkers al op verschillende manieren helpen aan woonruimte, van bemiddelen op de huurmarkt tot het plaatsen van enkele woningen op eigen erf. De meerderheid van deze ondernemers denkt zo aantrekkelijk te worden voor nieuw personeel en bestaande medewerkers te kunnen behouden.

ASML gaat investeren in woningbouwprojecten uit een 'maatschappelijke verantwoordelijkheid'

Soms investeren bedrijven ook in woonruimte omdat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen. Een recent voorbeeld is chipmachinefabrikant ASML, dat enkele dagen geleden bekend maakte dat het zonder winstoogmerk gaat meebetalen aan woningbouwprojecten in de omgeving van het bedrijf. Het bedrijf, waar veel expats werken, wil zo de nieuwbouw van huizen meer op gang helpen.

In totaal verwacht ASML enkele miljoenen euro's te steken in meerdere projecten. Het eigen personeel lijkt hier slechts indirect van de profiteren. ASML bouwt namelijk niet voor eigen medewerkers, maar voor sociale huurders, mensen met een laag tot middeninkomen, studenten en ouderen. Een van de criteria om mee te betalen aan een project is daarom dat het om betaalbare woningen moet gaan. Minimaal 70 procent van de huizen moet een maximale koopprijs hebben van 375.000 euro of een huur tot 1.100 euro.

Met dit initiatief doet de onderneming ook wat terug voor de omgeving, zo is het idee. De afgelopen jaren is het personeelsbestand van ASML fors opgelopen, wat ook voor extra druk op de lokale woningmarkt heeft gezorgd. Daardoor werd het voor andere mensen moeilijker om nog een betaalbaar huis te vinden in de omgeving van het bedrijf.

LEES OOK: Thuiswerken, auto van de zaak en je pensioen: deze arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk – en met deze 5 stappen haal je ze binnen