Bijna één op de vijf Nederlanders volgde in 2014 een opleiding of cursus, van een cursus Spaans tot een volledige opleiding in bijvoorbeeld het hoger onderwijs. Daarmee is Nederland een van de koplopers in Europa.

Dat meldt het CBS maandag. Vooral onder hoger opgeleiden is het populair om naast het werk ook een cursus op opleiding te doen. Dat komt voornamelijk doordat bijscholing noodzakelijk is, bijvoorbeeld in het geval van medisch specialisten, advocaten of docenten.

Eind-twintigers en dertigers volgen het  vaakst een opleiding. Deels zijn dat langstudeerders, maar veel starters op de arbeidsmarkt moeten vaker dan ervaren medewerkers zich de functie nog eigen maken, en krijgen daar cursussen voor aangeboden.

Binnen de Europese Unie volgde 11 procent van de bevolking tussen de 25 en 65 een cursus of opleiding. Dat is minder dan de doelstelling was: de Europese Commissie had zich als doel gesteld dat dat percentage in 2010 al op 12,5 procent zou liggen.

In Europa is Denemarken koploper, gevolgd door Zweden, Finland en Frankrijk. Nederland staat op de vijfde plaats, en heeft als doel gesteld dat in 2020 zeker 20 procent bijleert.

Klik op de grafiek voor een vergroting.

Deelname-aan-Leven-lang-leren-in-de-EU-25-tot-65-jarigen-2014-16-02-12

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl