“Reizen en werken is niet alleen maar rozengeur en maneschijn”, stelt Michelle Hooijen. Als iemand het kan weten, is zij het wel.
Afgelopen jaar richtte Hooijen The Remote Trip op samen met Amy Fransz, een start-up die mensen helpt die óók een paar maanden als ‘digital nomad’ willen leven: reizen, terwijl je vanachter je laptop toch je broodnodige inkomsten verdient.
“Werken terwijl je de wereld rondreist is geen droom, het is een keuze”, stelt Hooijen. “Er zijn duizenden mensen die remote vanaf hun laptop werken, voor grote en kleine bedrijven. Zo is dit type banen gegroeid met 36 procent van 2014 tot 2015 en zal alleen maar meer worden.”
Zelf zeiden Fransz en Hooijen hun corporate banen bij Unilever en Deloitte op en intussen hebben ze ongeveer veertig landen gezien. Toch is dit reizende bestaan niet voor iedereen weggelegd volgens het duo. Zeven dingen om rekening mee te houden:
1. Je moet bereid zijn om internettoegang prioriteit nummer 1 te maken
Hooijen: “Als de internetverbinding ergens niet goed is – hoe mooi en leuk de plek ook is -, dan moet je helaas op zoek naar een betere locatie.”
2. Je moet bereid zijn buiten de reguliere kantooruren te werken
"Ja, soms zelfs midden in de nacht om een klant, connectie, of collega te bereiken die vanuit een andere tijdzone werkt", legt Hooijen uit. "Je moet continue online willen zijn: er zijn geen 'after-hours', want er wordt altijd wel ergens op de wereld gewerkt."
3. Je moet jezelf kunnen motiveren
Remote werkers zitten volgens de dames precies tussen de expat en de reiziger in. En dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo kun je als digital nomad meer je eigen werkuren bepalen dan een expat, maar je heb ook weer niet de vrijheid om de hele dag maar te doen wat je wilt, zoals een reiziger.
Hooijen: "Je moet jezelf aan het werk kunnen zetten, ondanks alle afleidingen van het reizen. Er is niemand die over je schouder meekijkt."
4. Communicatie is cruciaal
"Omdat je nooit fysiek samenwerkt, dien je elkaar voortdurend op de hoogte te houden van de stand van zaken, waardoor je uiteindelijk juist meer in contact bent met elkaar dan in een normaal kantoor", stelt Hooijen.
5. Je moet kunnen omgaan met continue verandering
Omdat je reist zul je vaak op nieuwe plekken zijn, dat betekent ook vaak een andere werkplek en andere werktijden. Je moet wel tegen al die veranderingen kunnen. Als jij beter werkt wanneer je precies weet hoe je dag eruit gaat zien, dan is een digital nomad-lifestyle misschien niet iets voor jou. Hooijen: "Je natuurlijk wel zelf in de hand hebt hoe vaak je naar een nieuwe plek gaat."
6. Je moet goed op jezelf kunnen zijn
"Vaak ben je toch alleen aan het werk, want de mensen die je ontmoet zijn waarschijnlijk aan het genieten van hun vakantie op een tour of een strand, terwijl jij aan het werk bent", vertelt Hooijen. "Het is belangrijk dat je snel contact kan leggen, maar die contacten ook weer op afstand kan houden wanneer je je moet focussen."
Fransz vult aan: “Het is heel leuk om overal ter wereld te kunnen werken vanachter je laptop, maar in je eentje in een café of op het strand werken is ook niet leuk. Het ‘remote werk’ ontbeert het sociale aspect dat een kantoor wel biedt, waarbij je voortdurend collega’s om je heen hebt.”
7. Deze levensstijl is niet voor iedereen weggelegd
Hooijen: "Reizen en werken is voor sommige mensen simpelweg niet weggelegd omdat het een stuk onrustiger is dan om een vast huis en een standaard werkplek te hebben, dicht bij vrienden en familie."
"Als die structuur belangrijk is voor je, of je hebt snel heimwee, dan gaat de ervaring veel minder prettig zijn. Desalniettemin zijn de voordelen die wij eruit halen, voor ons nog belangrijker en worden we daar echt gelukkig van. "