Als lid van een proefpanel voor een grote voedselproducent leer je de minder aangename kanten van diepvrieseten kennen.
Matthew is 24 jaar en illustrator, maar zat een beetje krap bij kas. Om wat extra geld te verdienen reageerde hij op een advertentie van een uitzendbureau om proever te worden in de voedingsindustrie. Na een spoedcursus proeven werd hij lid van een panel dat de producten van een voedselbedrijf moest evalueren. Denk aan diepvriespizza, diepvriesfrieten, Chinees, en allerlei ander eten dat je kunt invriezen.
Gorgelen tegen het vet
Dat ging Matthew niet in de koude kleren zitten, vertelt hij tegen The Billfold. Vier uur per dag moest hij producten proeven en uitspugen. Maar om tijd te besparen slikte hij ook wel eens wat door: “Het is erg moeilijk om gefrituurd eten uit te spugen. De vetten verzamelen zich in je mond en je moet veel gorgelen om ze eruit te krijgen. En we deden zo’n 8 tot 15 producten per dag, dus om tijd te besparen slikte je wel eens wat in. Er waren ontelbare uren met geprakte aardappels rondcirkelend in je mond.”
Al met al een marteling. Hij kwam regelmatig thuis met zweren in zijn mond door al het zout in diepvrieseten. Maar zijn merkwaardige bijbaan bood Matthew ook een kijkje in de keuken van de voedselindustrie. “Het is fascinerend om de wereld achter het eten dat we consumeren te zien. Ieder aspect van het eten, de smaak, hoe het eruit ziet, hoe het aanvoelt, is zo waanzinnig onderzocht en getest op doelgroepen.”
Vinkje bij ‘karton’
Matthew testte bijvoorbeeld verschillende uitvoeringen van friet. “We probeerden ze op verschillende tijdstippen om te kijken hoe de textuur veranderde als ze eenmaal uit de frituur waren, of hoe ze reageerden op de magnetron. Een leuke optie op het formulier was ‘karton’, dat moesten we vergelijken met kopjes water met bruine papieren handdoeken erin.”
Hij was geen fan van de kaasvervangers die de voedingsindustrie uit kostenoverwegingen in eten stopt. “Soms gebruiken producenten alleen kaaszuren, en dat is in feite de gal van verschillende dieren”, vertelt Matthew. “Dus soms hadden we dagen dat we deze goedkope kaasproducten zaten uit te spugen, en dat je een kotsachtige galsmaak in je mond had.”
De slechte arbeidsvoorwaarden deden Matthew naar een ander bijbaantje uitzien. Voor Matthew voortaan alleen nog maar handgesneden frieten, als hij uit eten gaat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl