- Amy Morin is psychotherapeut, auteur en presentator van de ‘The Verywell Mind Podcast’.
- Morin zegt dat omgaan met gespannen situaties op het werk lastig kan zijn, zeker als je een gevoelig karakter hebt.
- Weersta de drang om te proberen alles op te lossen bedenk een vaste slagzin wanneer je door een situatie overweldigd dreigt te raken, schrijft ze in een bijdrage voor Insider.
- Lees ook: 5 redenen waarom narcisten succesvol kunnen zijn op de werkvloer – en wat je daar als collega van kan leren
Empathisch zijn betekent niet alleen dat je gevoelig bent – het betekent ook dat je de gevoelens van andere mensen voelt alsof het je eigen gevoelens zijn.
Hoewel empathie een aantal duidelijke voordelen heeft (zoals goed zijn in het bieden van emotionele steun), zijn er ook een aantal duidelijke nadelen (zoals je vaak emotioneel uitgeput voelen).
Omgaan met gespannen situaties op het werk kan vooral een uitdaging zijn als je empathisch bent. Of je nu een vergadering moet bijwonen met collega’s die niet met elkaar overweg kunnen, of vervelende e-mails moet afhandelen.
Dit zijn 7 dingen die je kunt doen om ongemakkelijke situaties succesvol te doorstaan.
1. Erken je gevoelens
Erken wat je voelt en geef het een naam. Emoties benoemen - door hardop te denken of te zeggen 'Ik voel me nerveus' of 'Ik voel me gefrustreerd' - kan je hersenen helpen om de spanning die je ervaart beter te begrijpen.
Wanneer je spanning voelt, zul je sterkere emoties ervaren. Je moet echter niet tegen die gevoelens vechten - als je jezelf wijsmaakt dat je je niet gestrest of overweldigd zou moeten voelen, ga je je alleen maar slechter voelen.
2. Haal een paar keer diep adem
Je lichaam reageert op spanning: je maag kan aanvoelen alsof er een knoop in zit en je handpalmen kunnen zweterig worden. Dat is je zenuwstelsel dat zich voorbereidt op wat er staat te gebeuren.
Maar tenzij je echt in gevaar bent, is het belangrijk om te leren hoe je je zenuwstelsel kunt kalmeren. Een van de beste manieren om dat te doen, is door een paar keer langzaam en diep adem te halen.
Langzaam en diep ademhalen kan je hersenen het signaal geven dat je bezig bent je lichaam te kalmeren. En het kan de toevloed van stresshormonen verminderen en je helpen je rustiger te voelen.
3. Denk na voordat je reageert
Of je eerste reactie nu is om te proberen de zaken glad te strijken, of het gesprek af te breken, denk na voor je iets onderneemt. Je eerste reactie is misschien niet de beste aanpak.
Als je emoties hoog oplopen, is het moeilijk om helder te denken. Je kunt dus beter wat psychologische afstand nemen. Stel jezelf de vraag: 'Wat zou mijn verstandigste vriend doen in een situatie als deze?'. Als je die vraag beantwoordt, kun je een reactie ontwikkelen die gebaseerd is op rationeel denken in plaats van op het willen verlichten van je emotionele ongemak.
4. Gebruik een mantra
Maak een korte slagzin die je tegen jezelf kunt herhalen als er spanning opkomt. Simpele spreuken als 'ik kan dit aan' of 'spanning is niet erg' kunnen eventuele negatieve gedachten overstemmen.
Je kunt ook een mantra maken die je eraan herinnert om je te concentreren op je gedrag. Jezelf vertellen dat je oogcontact moet maken, geeft je iets te doen, zodat je minder bezig bent met zorgelijke gedachten over wat er gaat gebeuren.
5. Oefen met het accepteren van spanning
Dat een situatie ongemakkelijk aanvoelt, betekent niet dat het ondraaglijk is. Sterker nog, je kunt het ongemak waarschijnlijk langer verdragen dan je denkt.
Denk niet dat je alles op kan lossen. Probeer in plaats daarvan te kijken naar hoe je je voelt en let op wat er om je heen gebeurt. Houd in gedachten dat spanning niet slecht hoeft te zijn. Het kan leiden tot positieve verandering, als je het accepteert.
6. Focus op wat je zelf kunt beïnvloeden
Je kunt niet controleren hoe andere mensen zich gedragen, maar je kunt wel invloed uitoefenen op hoe jij op hen reageert. Dus in plaats van je energie te verspillen aan je zorgen maken over wat iemand zegt of zou kunnen doen, moet je je op jezelf concentreren.
Besteed aandacht aan wat je op dat moment aan het doen bent. Je zult je minder angstig voelen als je je concentreert op de dingen waar je controle over hebt.
7. Zorg goed voor jezelf
Empathie kan uitputtend zijn, dus het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit is vooral belangrijk als er een aanhoudende gespannen situatie op het werk is, zoals wanneer je collega's niet blij zijn met de nieuwe teamleider.
Voor jezelf zorgen kan van alles inhouden, van het volgen van een yogales tot het reserveren van een uur om elke avond een boek te lezen. Wat je ook doet, maak er een prioriteit van, zodat je je batterijen oplaadt en je je op je energieker voelt op het werk.