Het wordt makkelijker om thuis of op andere tijdstippen te werken, de maximale ww-duur gaat stapsgewijs omlaag, de VAR verdwijnt en sommige aftrekposten worden iets verhoogd. Wat brengt 2016 voor werkend Nederland?
Werkgevers moeten vanaf komend jaar wel van heel goede huize komen, willen ze je verbieden om thuis of op andere werktijden te werken. Raak je de komende jaren je baan kwijt, dan heb je misschien minder lang recht op een ww-uitkering, want de maximale ww-duur wordt stapsgewijs afgebouwd.
Ondernemers mogen wat meer inleggen voor hun Fiscale Oudedag Reserve en voor sommige investeringen meer aftrekken. Ook wordt het voor hen aantrekkelijker om aow-gerechtigden in dienst te nemen. En de VAR-verklaring maakt plaats voor losse overeenkomsten tussen zzp-ers en opdrachtgevers. Dit zijn de veranderingen in 2016 voor werkend Nederland.
Flexibeler werken
De overheid wil bevorderen dat mensen meer mogelijkheden krijgen om thuis of op gunstiger tijdstippen te werken. Daarom mogen werknemers hun baas vanaf komend jaar verzoeken om hun werkrooster aan te passen, enkele dagen per week thuis te werken of de arbeidsduur aan te passen. Werkgevers mogen dit alleen weigeren bij een zwaarwegend bedrijfsbelang.
Je hoeft straks ook nog maar een half jaar (in plaats van een jaar) in dienst te zijn om je werkgever te kunnen vragen om het aantal uren dat je werkt aan te passen.
WW-rechten stapsgewijs ingekort
Wie zijn baan kwijt raakt, heeft nu nog maximaal 38 maanden recht op een ww-uitkering. Die periode wordt de komende jaren drastisch ingekort. Vanaf 1 januari 2016 tot 1 april 2019 gaat er elk kwartaal een maand af. Daarna is de maximale ww-duur 24 maanden.
Deze maatregel geldt alleen voor mensen die na 1 januari een ww-uitkering ontvangen. Zit je nu al zonder werk, dan geldt voor jou nog de huidige maximale ww-duur van 38 maanden.
Ook de opbouw van ww-rechten wordt beperkt. Werknemers bouwen in de eerste tien jaar van hun loopbaan nog één maand ww-recht op, zoals nu ook al het geval is. Maar daarna komt er per jaar slechts een halve maand ww-recht bij. Ww-rechten die je tot nu toe al hebt opgebouwd blijven meetellen voor één maand.
... evenals rechten WGA-uitkering
Ook de maximale duur van de wga-uitkering (een uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten) wordt de komende jaren stapsgewijs afgebouwd van 38 naar 24 maanden. En net als bij de ww-uitkering wordt ook gesnoeid in de opbouw van het recht op deze uitkering.
Aanvulling WW-uitkering
Vakbonden en werkgeversorganisaties kunnen vanaf 1 januari in de cao afspraken maken over een privaat gefinancierde aanvulling op de werkloosheidsuitkering, die aansluit op de ww-uitkering.
Opnemen levenslooptegoed wordt duurder
Vanaf 2016 is het niet meer mogelijk om je levenslooptegoed in één keer op te nemen met fiscaal voordeel. Wie het tegoed dan opneemt, wordt dus volledig belast.
VAR verdwijnt (vanaf april)
Voor zzp-ers is een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) onmisbaar. Dat papiertje geeft opdrachtgevers duidelijkheid of ze loonheffingen moeten inhouden en afdragen. Vanaf 1 april gaat de VAR-verklaring verdwijnen. In plaats daarvan kunnen ondernemers en opdrachtgevers gebruikmaken van een (model)overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld.
Aftrekposten iets opgerekt
Voor ondernemers bestaan er diverse interessante aftrekposten voor investeringen. Er zijn drie smaken: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek.
... zoals de KIA
De KIA is het meest bekend. Deze is bedoeld voor ondernemers die kleine tot middelgrote investeringen doen. Komend jaar gaat de bovengrens om voor aftrek in aanmerking te komen omhoog van 309.693 euro naar 311.242 euro. Ook sommige aftrekbedragen gaan iets omhoog, waardoor je wellicht een wat hoger bedrag kunt aftrekken van je winst. De bedrijfsmiddelen waarin je investeert moeten wel in aanmerking komen voor deze aftrekpost.
... en de EIA
De energie-investeringsaftrek (EIA) is bedoeld om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie te stimuleren. Het aftrekpercentage voor de EIA stijgt komend jaar van 41,5 procent naar 58 procent. Daarnaast wordt ook hier de bovengrens iets opgerekt, van 119 miljoen naar 120 miljoen euro.
Welke investeringen hiervoor in aanmerking komen, kun je checken op deze website.
De Milieu-investeringsaftrek (MIA), gericht op investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, blijft ongewijzigd.
Ook andere bekende aftrekposten, zoals de zelfstandigen-, starters- en stakingsaftrek veranderen niet. Dat geldt ook voor de mkb-winstvrijstelling.
De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (s&o) gaat wel omhoog, van 12.421 naar 12.484 euro.
Hogere inleg FOR
De Fiscale Oudedag Reserve (FOR) is een bedrag dat je als ondernemer in mindering mag brengen op de winst. Over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen tot je je bedrijf beëindigt. Net als in 2015 kun je komend jaar 9,8 procent van je winst gebruiken voor de FOR. Wel neemt de maximale inleg iets toe, van 8.640 euro naar 8.774 euro.
Schijnconstructies aangepakt
Het kabinet neemt enkele maatregelen om schijnconstructies aan te pakken. Zo zijn werkgevers volgend jaar verplicht om het deel van het loon gelijk aan het wettelijk minimumloon giraal over te maken. Contante betalingen zijn alleen mogelijk voor het gedeelte van het loon boven het wettelijk minimumloon.
Ook moeten op de loonstrook (on)kostenvergoedingen gespecificeerd te worden als deze worden gepresenteerd als een deel van het (minimum)loon.
Rechten werkende AOW-ers ingeperkt
De rechten van aow-gerechtigde werknemers worden komend jaar ingeperkt. Dit moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om ouderen in dienst te nemen en te houden.
Vanaf morgen geldt voor het opzeggen van een arbeidsovereenkomst met een aow-gerechtigde werknemer een opzegtermijn van één maand. Wordt een aow-gerechtigde werknemer ziek, dan hoeft zijn baas voortaan nog maar maximaal dertien weken loon door te betalen, in plaats van twee jaar. Verder is hij niet langer verplicht om in te gaan op een verzoek van een aow-gerechtigde werknemer om uitbreiding of vermindering van het aantal te werken uren.
Pensioenfondsen mogen krachten bundelen
Pensioenfondsen die hun krachten willen bundelen in een algemeen pensioenfonds, krijgen de mogelijkheid om dat te doen.
Belastingtarieven opgerekt
Overige fiscale wijzigingen, waaronder een oprekking van de belastingschijven, staan opgesomd in dit artikel.
Bijtelling aangepast
De milieunormen voor een verlaagde bijtelling of een lager belastingtarief bij aanschaf van een auto worden opnieuw aangescherpt.
Lees ook:
Familie en fiscus in 2016: alle veranderingen
De zorg in 2016: alle veranderingen
Je huis in 2016: alle veranderingen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl