De handelsbeperkingen die de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren zullen leiden tot een lagere wereldwijde economische groei, waarschuwt kredietverzekeraar Allianz Trade.

Ook de Nederlandse export zal volgens de kredietverzekeraar een flinke tik krijgen van deze beperkingen, waarbij de Nederlandse economie relatief hard wordt geraakt in vergelijking met andere landen in de eurozone.

Importtarieven nekken economische groei

Volgens Allianz Trade is de kans groot dat Trump bij zijn aantreden voor Chinese producten een importtarief van 25 procent invoert en voor import uit de rest van de wereld een tarief van 5 procent.

Als hierdoor de handelsconflicten met China en Europa oplaaien, kan het tarief voor Chinese import stijgen tot 60 procent en voor Europa tot 10 procent. Mocht dit gebeuren dan zal de wereldwijde economische groei hierdoor met 0,8 procentpunt verminderen. Dat is bijna een derde van de wereldwijde groei van rond de 3 procent op jaarbasis.

De waarde van de wereldwijde export vermindert met 135 miljard dollar. Voor 2025 en 2026 zal dan 4 procent van de mondiale exportgroei in rook opgaan, voorspelt Allianz.

Doordat Nederland een open economie heeft die sterk op export is gericht, is ons land extra gevoelig voor externe factoren zoals de importheffingen van Trump. De Verenigde Staten zijn voor Nederland de belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie, met een jaarlijkse handelswaarde van zo'n 50 miljard dollar.

Door de verwachte verhoging van invoertarieven in de VS kan de Nederlandse economie volgens Allianz Trade mogelijk met 0,5 procent krimpen. Als de Amerikaanse importtarieven oplopen tot 10 procent zou de krimp kunnen uitkomen op 1 procent.

Nederlandse sectoren als technologie en machinebouw krijgen "zeker een knauw hierdoor", zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Allianz Trade. "Uit deze hoek gaan relatief veel producten naar de VS. Door de tariefverhoging verzwakt hun concurrentiepositie."

Ook kan het midden- en kleinbedrijf volgens hem last krijgen van toeleveringsketens die verstoord raken door de toename van protectionisme en de tegenreacties die volgen.

Mogelijk volgen kan China ook een verstorende rol gaan spelen, stelt Geeroms. Als Chinese bedrijven minder producten in de VS kwijt kunnen, zo legt hij uit, zullen ze die in Europa proberen te verkopen tegen dumpprijzen. "Het mkb gaat hieronder lijden, want zij zijn bij uitstek de leveranciers van de grote Europese bedrijven die straks minder kunnen afzetten op hun eigen markt.”

Allianz Trade verwacht dat door de plannen van Trump de inflatie in de VS ook zal oplaaien, waardoor ook de rente wordt opgestuwd. Dat komt door het te verwachten stimuleringsbeleid van Trump, zoals belastingverlagingen, deregulering en subsidies.

De kredietverzekeraar heeft de inflatieverwachtingen voor de VS verhoogd naar 2,9 procent in 2025 en 3,4 procent in 2026. Eerdere schattingen schommelden rond de 2,2 procent. "Hierdoor zal ook de inflatie in Nederland een duw krijgen. Die kan zomaar oplopen richting 4 procent. Consumenten gaan dat voelen in hun portemonnee", waarschuwt Geeroms.

Als de Republikeinen de meerderheid weten de krijgen in het Amerikaanse Congres, kan dat óók economische en inflatoire gevolgen hebben, schrijft Allianz. Trump kan dan invloed uitoefenen op de benoeming van de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

De termijn van huidig voorzitter Jerome Powell loopt in 2026 af. Trump kan proberen daar iemand neer te zetten op wie hij invloed kan proberen uit te oefenen. Allianz benadrukt dat de Fed onafhankelijk is en dit waarschijnlijk zal blijven. Toch, stelt Geeroms, "kan alleen al het idee van mogelijke bemoeienis van Trump in de markt leiden tot hogere inflatie omdat het financieel beleid daardoor minder restrictief zou worden".

Hij wijst op de jaren '60 en '70, toen soortgelijke interacties tussen de president en Fed-voorzitter ook tot hogere inflatie leidden.

Trump voerde opvallend genoeg juist campagne met de belofte dat hij enkele uren na zijn aantreden “een einde te maken aan de inflatie” zou maken - iets wat overigens onmogelijk is. Het lijkt er dus op dat zijn daadwerkelijk voorgestelde beleid juist een tegenovergestelde reactie teweeg zal brengen in de economie.

LEES OOK: Wat Trump zou kunnen doen op zijn eerste dag als president – en wat niet