Het wereldwijde verbruik van aardgas is vorig jaar naar een nieuw recordniveau gestegen en voor dit jaar wordt verdere groei van de gasvraag verwacht. Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport. Het bureau zegt ook dat het aanbod op de gasmarkt dit jaar opnieuw krap zal zijn door de grote vraag en tragere groei van de productie.

Volgens het IEA bedroeg de groei de totale consumptie van gas vorig jaar 115 miljard kubieke meter. Daarmee steeg de vraag naar gas met 2,8 procent afgelopen jaar, vooral als gevolg van een hogere vraag uit snelgroeiende markten in Azië. De groei van de gasvraag lag in 2024 hoger dan het jaarlijkse gemiddelde van 2 procent tussen 2010 en 2020.

Voor dit jaar rekent het agentschap opnieuw van een groei van de vraag naar gas met 80 miljard kubieke meter, ofwel een plus van bijna 2 procent.

Bron: IEA
Bron: IEA

Het IEA zegt dat aardgas bijvoorbeeld wordt gebruikt in de industrie en energiesector als vervanging van meer vervuilende brandstoffen zoals steenkool en olie. Voor dit jaar voorziet de energiedenktank uit Parijs een groei van de vraag met 2 procent, wederom vooral gestuwd door landen in Azië.

Vertraging bij projecten voor vloeibaar aardgas

Maar de aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verloopt wel minder snel, onder meer door vertragingen met lng-projecten. Dit jaar wordt wel weer een versnelling verwacht, doordat grote exportprojecten voor lng in met name de Verenigde Staten en Qatar operationeel worden. Maar het aanbod blijft fragiel en volgens het IEA is er meer internationale samenwerking nodig om de leveringen van aardgas veilig te stellen en te versterken.

Het IEA wijst daarnaast op de belangrijke rol van gas bij extreme weersomstandigheden. Zo was gas begin vorig jaar van groot belang voor verwarming van woningen en bedrijven tijdens een winterstorm in de VS. En in India speelde gas afgelopen zomer weer een belangrijke rol voor verkoeling tijdens een extreme hittegolf. In Zuid-Amerika zorgde extreme droogte afgelopen jaar voor fors minder energie uit waterkracht. Dat werd toen ook voor een groot deel opgevangen door gascentrales.

Volgens het bureau vormt het stopzetten van het Russisch gastransport naar Europa via pijpleidingen door Oekraïne per 1 januari geen onmiddellijk risico op gastekorten voor de Europese Unie. Maar het wegvallen van Russisch gas kan er wel voor zorgen dat Europa nog meer lng moet importeren, wat mogelijk leidt tot verdere krapte in het aanbod, aldus het IEA.

LEES OOK: Gasunie bevestigt dat ook gasvoorraden in Nederland sneller dalen dan in andere jaren