,,Je hebt altijd te maken met aflopende huurcontracten, maar vastgoed van hoge kwaliteit is een veilige haven omdat het aanbod klein is”, aldus de topman. Pars verwacht op afzienbare termijn nieuwe huurders te vinden. Dat lukte ook in Frankrijk, waar vorig jaar een groot pand leeg kwam te staan. Inmiddels is dat weer bijna helemaal verhuurd voor 9 jaar.

Wereldhave zag het directe resultaat, de winst uit de verhuur van vastgoed, in de eerste helft van dit jaar licht dalen. Extra huurinkomsten werden tenietgedaan door de toegenomen leegstand in de VS en België.

Positieve post

Het bedrijf dankte het ombuigen van een verlies in winst vooral aan de herwaardering van het vastgoed en financiële instrumenten. Dat was een positieve post van 10,2 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar tegen een negatief saldo van 82,7 miljoen euro een jaar eerder.

,,In 2009 zagen we een forse correctie in alle landen en sectoren. Nu zijn de waarden daarvan hersteld, vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk”, aldus Pars.

Winkelcentra

Wereldhave blijft op zoek naar winkelcentra in het Verenigd Koninkrijk, maar heeft geen haast met eventuele aankopen. ,,De komende tijd zal er meer op de markt komen en zullen zich kansen voordoen. Tot nog toe waren er veel kopers op de markt en waren de prijzen nog te hoog.'' Pars kijkt naar middelgrote winkelcentra van 20.000 tot 40.000 vierkante meter met een waarde tussen de 70 en 100 miljoen Britse pond. Ook in Spanje en Frankrijk kijkt Wereldhave naar aankoopmogelijkheden, maar daar gaat het om kantoorpanden.

Pars mikt om een minimale portefeuille van 400 miljoen euro per land, waarbij de focus ligt op kantoren en winkelcentra. Het bedrijf kondigde eind vorig jaar aan vastgoed met een waarde tot 20 miljoen euro en zogenoemd logistiek vastgoed af te willen stoten. Ook hiermee heeft de topman geen haast. Het gaat om 10 tot 15 procent van de portefeuille met een waarde tussen 250 miljoen en 300 miljoen euro.

Kleiner vastgoed

Volgens Pars bestaat er voor het kleinere vastgoed veel interesse, vooral bij private investeerders in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

De bestuursvoorzitter wilde niet zeggen met welke branchegenoten hij praat over de verkoop van logistiek vastgoed, waaronder distributiecentra. In Nederland ligt de nadruk op winkelcentra en zullen logistieke- en kantoorpanden op termijn worden afgestoten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl