De ene maaltijdbox is de andere niet. Iedere aanbieder wil duurzaam overkomen, maar legt daarbij andere accenten.

Rond de maaltijdbox hangt de romantiek van met een vol rieten mandje terugkomen uit de moestuin. De moderne mens is lui en wil daar graag een goed gevoel over hebben, vandaar dat maaltijdboxen niet alleen inspelen op gemakzucht, maar ook op het verlangen naar verantwoord en ‘eerlijk’ eten.

In de marketing van maaltijdboxen nemen de begrippen lokaal, biologisch en vers dan ook een prominente plaats in, signaleert Maarten van der Schaaf in OneWorld. Hij besloot eens na te gaan hoe duurzaam de maaltijdboxen nu eigenlijk zijn.

Factoren afwegen

OneWorld vergeleek de aanbieders Beebox, HelloFresh, BeterBio, Streekbox en De Krat. Dat werd een exercitie van het afwegen van factoren. Dat sommige aanbieders overgebleven voedsel doneren aan de voedselbank is mooi. Maar een bestelbusje op benzine laten rondrijden om de dozen te bezorgen is natuurlijk weer minder duurzaam. “Liever een biologische tomaat uit Frankrijk met een lagere voetprint dan een bespoten tomaat uit Delfland,” schetst mede-eigenaar GeertJan Kemme van maaltijdinpakker BeterBio het dilemma.

Het is onmogelijk om te zeggen welke leverancier het meest duurzaam is, luidt de conclusie van OneWorld. Wel valt op dat niet alle aanbieders ecologisch gecertificeerd zijn. Als je dat belangrijk vindt, moet je bij Beebox of BeterBio zijn.

Bestelbusjes op biogas

Bezorgen op de fiets doet niemand. BeterBio komt er met bestelbusjes op groen gas het meest in de buurt. Maar eet je biologisch om het aantal vrachtwagens met voedsel op de snelweg te verminderen, dan moet je weer voor Beebox gaan: die halen alle ingrediënten uit Nederland.

De Krat bood tot voor kort niet de hele week een vegetarisch pakket aan, maar doet dat vanwege de grote vraag nu ook sinds 21 september 2015.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl