Je hebt zomer- en winterlanden op de Olympische Spelen.
Dat is te zien in een infographic van The Economist. Om precies te zijn: Rusland en de Verenigde Staten zijn allebei sterk boven èn onder nul.
Tijdens de winterspelen in Sotsji scoorde Rusland de meeste medailles. De Verenigde Staten werden tweede, als je uitgaat van het totale aantal medailles.
China op glad ijs
Maar sommige landen blinken uit in wintersporten, terwijl ze nergens zijn te bekennen op de zomerspelen, en omgekeerd. Zo was China opvallend afwezig op de ere-podia in Sotsji, terwijl het land wel een grootmacht is op de zomerspelen.
Noorwegen behaalde de derde plaats in de medaillespiegel, maar wist slechts vier medailles te vergaren tijdens de Spelen in Londen in 2012.
Nederland blijkt overwegend een wintersportland te zijn. Daarmee gaat Nederland in tegen de trend dat landen die goed presteren op de winterspelen, thuis meestal een flinke sneeuwval hebben. Maar dat is geen garantie: in Australië en Japan kun je goed skiën; toch die landen wisten niet te imponeren in Sotsji.
Hardlopen en bobsleeën
En tja, hoe zit dat eigenlijk bij individuele sporters? Als we Wikipedia mogen geloven hebben in de geschiedenis van de Spelen vijf sporters medailles behaald in winter- en zomerspelen. De Oost-Duitse Christa Ludig zelfs in hetzelfde jaar (1988) - wat niet meer kan, omdat er nu twee jaar zit tussen iedere zomer- en winterspelen. (En omdat de DDR niet meer bestaat, natuurlijk.)
In Sotsji voegde de vijfde sporter zich in dit rijtje: de Amerikaanse Lauryn Williams won zilver met bobsleeën, terwijl ze in 2004 en 2010 nog medailles scoorde op de sintelbaan.
Lees ook: Wat is een medaille uit Sotsji waard als je 'm omsmelt?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl