Bij cryptomunten kijken veel beleggers en andere geïnteresseerden naar de dagkoersen. Geen wonder, want spectaculaire stijgingen en dalingen maken digimunten spannender om te volgen dan klassieke valuta zoals de dollar en de euro.
Bij al het spektakel blijft het wel lastig om patronen op de cryptomarkt te duiden. Dit komt vooral omdat in veel gevallen niet duidelijk is of de achterliggende organisaties een duurzaam verdienmodel kunnen ontwikkelen.
De onderliggende blockchaintechnologie is veelbelovend: een decentraal, digitaal logboek dat transacties vastlegt en betrouwbaarheid garandeert zonder tussenkomst van derden, zoals banken of notarissen. Maar dat betekent niet dat achter elke cryptomunt een gouden idee schuilt.
Duidelijk is dat de cryptomarkt als geheel een euforische opleving kende in de tweede helft van vorig jaar, en vervolgens in de eerste helft van 2018 een enorme klap kreeg. Maar hoe zit het als je wat verder terugkijkt?
Rendement grote cryptomunten
Business Insider nam de 9 grootste cryptomunten onder de loep. We keken twee jaar terug en berekenden over die periode per halfjaar wat je rendement per 1 juli 2018 was, als je was ingestapt op respectievelijk 1 juli 2016, 1 januari 2017, 1 juli 2017 en 1 januari 2018.
Eerst even de huidige situatie bij de top 9. Die zie er zo uit - we doen even geen top 10, omdat nummer 10 in omvang de cryptomunt tether is, die officieel gekoppeld is aan de dollar. Deze constructie zorgt voor een atypisch koersverloop.
(klik voor uitvergroting)
De top 9 is samen goed voor een marktwaarde van ongeveer 220 miljard dollar, waarbij de bitcoin iets meer dan de helft voor z'n rekening neemt.
Onderstaande tabel laat zien hoe het met de rendementsontwikkeling zit over de afgelopen 24 maanden. Let wel: niet alle vakjes in de tabel zijn ingevuld, omdat een aantal munten korter dan twee jaar bestaat. In die gevallen is de eerste meting de introductiedag van de desbetreffende cryptomunt.
Het op-en-af-patroon dat zichtbaar is tussen tussen medio 2017 en medio 2018 (zie grafiek onder) zorgt ervoor dat later instappen over het algemeen een lager rendement heeft opgeleverd; en dat instappen per 1 januari 2018 in alle gevallen voor een negatief rendement zorgt.
Een paar zaken vallen op:
- 4 van de 9 grootste cryptomunten bestaan korter dan twee jaar.
- De bitcoin is met een rendement van 853 procent sinds 1 juli 2016 een 'middenmoter'.
- Veruit de grootste stijger over een periode van twee jaar is stellar, met een rendement van 9.400 procent.
- Het afgelopen halfjaar vielen de grootste klappen bij de ripple en de cardano, die in zes maanden 80 procent van hun waarde verloren.
(klik voor uitvergroting)