Grote beursbedrijven hebben voor de controle van de boeken in de praktijk keuze uit vier smaken. Maar de Big Four-accountants moeten per bedrijf wel om de acht jaar wisselen. Hoe ziet die shuffle er momenteel uit voor de AEX-fondsen?

In de nasleep van de kredietcrisis kwamen ook grote accountantskantoren onder vuur de liggen, vanwege schandalen rond gebrekkkige boekencontroles. In Nederland heeft dat geleid tot nieuwe wetgeving die beursbedrijven sinds 2013 verplicht om de acht jaar van kantoor te wisselen voor de boekencontrole.

Maar de roulatie is wel beperkt. Vanwege de complexiteit en benodigde expertise komen bedrijven die deel uitmaken van de Amsterdamse AEX-Index en de Midkap-index voor middelgrote fondsen in de praktijk altijd uit bij één van de grote vier: EY, KPMG, PwC of Deloitte.

Roulatie accountants bij beursbedrijven

Het Financieele Dagblad maakte een overzicht van recente overstappers. Daar kun je op twee manieren naar kijken: bij hoeveel grote beursbedrijven mag een kantoor de boekencontrole doen en hoeveel omzet levert de controle van grotere beursfondsen op?

Neem je de AEX en Midkap-Index samen, dan stelt Deloitte op basis van aantallen fondsen dat zij een marktaandeel heeft van 36 procent. KPMG komt dan op 27 procent uit, EY op 20 procent en PwC op 16 procent (afgeronde getallen).

Maar dat zegt niet alles, want een controleopdracht bij Shell levert bijvoorbeeld ruim 34 miljoen euro op, tegen bijvoorbeeld 144 duizend bij vastgoedbedrijf Nieuwe Steen.

Uit berekeningen van het FD op basis van vergoedingen uit 2013, blijkt dat KPMG in omzet de grootste zou blijven met een jaaromzet van 70 miljoen euro uit de controle bij grotere beursfondsen. Deloitte haalt dan 44 miljoen euro uit de boekencontrole. Cruciaal punt hierbij is dat uitgerekend Shell nog bekend moet maken wie de nieuwe accountant wordt voor de boekencontrole.

Hieronder een overzicht van grotere beursbedrijven die als nieuwe klant door de Big Four zijn binnengehaald.

- Deloitte: Heineken, Wolters Kluwer, Randstad, Aalberts, Vopak

- KPMG: Unilever, ING, DSM, Gemalto, ASML, Nationale Nederlanden

- PwC: Aegon, AkzoNobel, Ahold

- EY: KPN, Philips, Boskalis

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl