- Reed Hastings legt na 25 jaar zijn taken neer als (co-)CEO van Netflix.
- Volgens Patty McCord, voormalig chief talent officer bij Netflix, zijn er drie vragen die je als werknemer kunnen helpen beslissen of je ontslag moet nemen.
- Vraag je af of je iets doet waar je van houdt, waar je goed in bent en waar je bedrijf behoefte aan heeft.
- Lees ook: Nederlandse bedrijven geven eigen secundaire arbeidsvoorwaarden slechts een zesje: aandacht voor welzijn en gezondheid medewerkers kan beter
Een kwart eeuw nadat hij Netflix mede oprichtte, houdt Reed Hastings het voor gezien als co-CEO van het streamingbedrijf voor films en series.
Hastings wordt de nieuwe executive chairman van Netflix. De huidige COO, Greg Peters, zal samen samen met Ted Sarandos het CEO-schap op zich nemen.
Door het vertrek van Hastings vragen andere werknemers, bij Netflix of elders, zich wellicht ook af of het tijd is voor een nieuwe baan. Daarvoor heeft Patty McCord, voormalig chief talent officer bij Netflix, een raamwerk.
Een aantal jaren terug publiceerde ze het boek ‘Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility‘, waarin ze HR-lessen deelt. Tegen het einde van het boek komt ze met een leidraad voor managers om te bepalen of een werknemer goed binnen het bedrijf past. Werknemers kunnen het op hun beurt gebruiken om te bepalen of het tijd is om van baan te wisselen.
Het draait hierbij voor managers om de volgende vragen: "Is dit wat de persoon graag doet, waar hij of zij buitengewoon goed in is, en iets waar we een goed iemand voor nodig hebben?" Voor werknemers komt dit dus neer op: doe ik iets waar ik van houd, waar ik goed in ben, en waar mijn bedrijf behoefte aan heeft?
Redacteur Shana Lebowitz van Insider sprak in 2018 met McCord, net na de publicatie van haar boek. De auteur beschreef daarbij drie scenario's waarin je als werknemer moet nadenken over het wisselen van baan:
- "Je kan zoveel meer doen en er zijn zaken waar je echt gepassioneerd over bent, maar het bedrijf geeft er simpelweg niets om."
- "Je hebt een baan die je prima kunt uitvoeren, maar je houdt er niet van."
- "Je werkt iedere dag erg hard, maar weet dat het niet uitmaakt."
Als één van deze scenario's je bekend voorkomt, is het volgens McCord tijd om te overwegen of je moet 'jobhoppen'. Overigens ben je niet de enige: liefst één op de vijf Nederlandse werknemers wisselde afgelopen jaar van baan.
Ook je persoonlijke omstandigheden spelen een rol
Het lastige aan dit model is dat "de omstandigheden continu veranderen", zei McCord.
In het begin van je carrière is de kans groter dat je de klok rond wil werken voor iets waar je gepassioneerd over bent. Als je ouder wordt, krijg je misschien weer andere verplichtingen waar je ook tijd aan moet besteden.
"Misschien wil je vrienden hebben buiten de kring van mensen met wie je elke dag werkt", zei McCord. Stel dat je dit wil, dan is het niet handig om bij een bedrijf te werken dat verwacht dat je iedere avond tot acht uur aanwezig bent.
Als het bedrijf richting een andere branche verschuift of zijn doelstellingen aanpast, kan het ook zijn dat het werk dat je doet niet langer van belang is. Volgens McCord is dit het meest voorkomende scenario dat ze ziet bij mensen die van baan veranderen.
In een blogbericht van vorige week donderdag schrijft Hastings dat hij zijn managementtaken de afgelopen tweeënhalf jaar heeft overgeheveld aan Sarandos en Peters. "De bestuursraad en ik denken dat dit het juiste moment is om mijn opvolging af te ronden."
Alhoewel Netflix op zijn website geen expliciete vermelding maakt van de theorie van McCord, laat het aspirant-werknemers weten dat "droomteams draaien om prestaties, niet om senioriteit of [de duur van je] dienstverband. Het is aan de manager om te verzekeren dat iedere speler geweldig is in zijn of haar rol, effectief samenwerkt met anderen en nieuwe kansen krijgt om zich te ontwikkelen."
Overweeg je om van baan te veranderen, realiseer je dan dat het model van McCord je niet altijd direct van een 'ja'- of 'nee'-antwoord zal voorzien. Wel biedt het model een solide manier om de voor jou belangrijkste componenten van een ideale werkomgeving duidelijk voor ogen te krijgen. Ook haalt het een deel van de stress weg die je kunt ervaren bij het beantwoorden van de belangrijkste vraag in je carrière die er is.