Een koolhydraatarm dieet kan helpen om af te vallen, maar is niet gezond op de langere termijn.

Dat blijkt uit een onderzoek waarbij de eetpatronen van bijna 25.000 mensen werden vergeleken.

De onderzoekers van de Universiteit van Lódz in Polen verdeelden de eters in vier groepen. De groep die de minste koolhydraten at – bijna geen –  liep een kans van 32 procent om eerder te overlijden dan de mensen met de meeste koolhydraten op hun bord. De resultaten werden deze week gepubliceerd in op een congres voor cardiologen in München.

Opvallend was ook dat heel weinig koolhydraten eten het risico op coronaire hartziekte met 51 procent verhoogt. Voor vormen van kanker neemt het risico met 35 procent toe.

De 25.000 respondenten kwamen uit de Verenigde Staten en de onderzoekers vergeleken daarom de eetpatronen met 448.000 mensen uit andere delen van de wereld. Over de hele linie constateerden de wetenschappers een 15 procent hogere kans om te overlijden voor mensen die koolhydraten uit hun dieet schrappen.

De crux is niet per se dat koolhydraten deze ziektes helpen voorkomen, maar eerder dat die in diëten vervangen worden door rood vlees waardoor het risico oploopt.

Gezonde granen en koolhydraten

Voeding met koolhydraten heeft een slechte reputatie. Een andere recente studie toont echter aan dat een gemiddelde inname van koolhydraten juist gezond voor je kan zijn, mits je je eetpatronen concentreert op peulvruchten, bepaalde groenten en noten.

Dat staaft eerder onderzoek waarin een combinatie van groenen, volkoren granen en gezonde vetten uit bijvoorbeeld olijven en avocado's als gezondste uit de bus kwam op de lange termijn.

"Zorg dat je je bord vooral vult met planten", aldus cardioloog en voedingsdeskundige Sara Seidelmann die aan de eerder genoemde studie leiding gaf. Ze voegde toe dat de eventuele voordelen van een vegetarisch én koolhydraatarm dieet niet bekend zijn omdat 'het geen natuurlijk eetpatroon is'.

Wat wel bekend is: meer boter en vlees kan je bloeddruk opvoeren en de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat verwerkt het eten van vlees zoals worst, ham en spek kan leiden tot kanker. Het is mogelijk dat de consumptie van welke vorm van rood vlees dan ook gerelateerd is aan een verhoogde kans op darmkanker. De kans op nierstenen is ook hoger, omdat méér vlees en vis je urine kan verzuren.

Koolhydraatarm eten kan wel voordelen hebben

Obese person

Foto: Shutterstock/Suzanne Tucker

Desondanks erkennen de Poolse onderzoekers dat koolhydraten minderen op zichzelf niet slecht hoeft te zijn. Bijvoorbeeld bij een ketogeen dieet, waarbij je minder suiker eet maar meer vet.

Een 'ketodieet' kan helpen om suikerniveaus in je bloed te verlagen en is daarom goed voor mensen met diabetes type 2. Dit is ook waarom het geschikt is als een afvaldieet.

LEES OOK: 10 simpele tips om slank te blijven (of worden) zonder op dieet te gaan