Aandelenbeurzen hebben afgelopen maand wereldwijd een duikvlucht gemaakt door de toenemende angst voor een nieuwe recessie en een verdere escalatie van de schuldencrisis. Vorige week kropen de graadmeters op Wall Street en in Europa weer enigszins uit het dal, maar de nervositeit bleef onverminderd groot.

De Amerikaanse banencijfers moeten vrijdag meer licht werpen op de vraag hoe reëel de recessiezorgen zijn. Economen verwachten dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in augustus is teruggevallen tot 80.000 nieuwe banen, tegen 117.000 banen een maand eerder. De werkloosheid stabiliseerde waarschijnlijk op 9,1 procent.

Werkgelegenheid

Traditiegetrouw komt salarisstrookverwerker ADP 2 dagen eerder met zijn schatting van de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in de voorgaande maand. Dit cijfer wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de officiële cijfers van de overheid. De trends in de cijfers liepen in de afgelopen maanden echter meer dan eens behoorlijk uit elkaar.

De Europese schuldencrisis speelt ondertussen ook nog altijd een hoofdrol op de beursvloeren. In de afgelopen weken nam de vrees voor escalatie van de crisis naar Spanje of Italië enigszins af, maar dat kwam vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) op grote schaal obligaties van die landen opkocht. Maandag maakt de ECB bekend hoeveel geld er afgelopen week nodig was om de rust op de obligatiemarkten te bewaren. In de 2 voorgaande weken werd voor in totaal ruim 36 miljard euro aan obligaties opgekocht.

Weinig bedrijfscijfers

Bedrijfscijfers staan er nog nauwelijks op de agenda. Zowel in Amsterdam als in New York hebben de grootste bedrijven de boeken over het afgelopen kwartaal inmiddels geopend. Aan hetDamrak komt woensdag wel het geplaagde Swedish Automobile, moederconcern van Saab, alsnog met de halfjaarcijfers. De presentatie daarvan werd vrijdag zonder opgaaf van reden geannuleerd.

De beurshandel lijkt weinig hinder te zullen ondervinden van de orkaan Irene, die zondag als tropische storm over New York raasde. Handelaren hielden er gedurende het weekeinde rekening mee dat de beurzen op Wall Street maandag gesloten zouden blijven. Minder dan 24 uur voor de openingsbel leek hiervan echter geen sprake te zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl