Voor jonge groeibedrijven was 2023 door de bank genomen een matig jaar, als je kijkt naar de beschikbaarheid van financiering van durfinvesteerders. Daarbij was er één groep onder de startups die deels aan de malaise kon ontsnappen: investeringsmaatschappijen keken afgelopen jaar met relatief grote interesse naar zogenoemde ‘climate tech’-startups

Bij financieringsrondes van klimaattechstartups zijn de bedrijfswaarderingen waarschijnlijk aardig opgeschroefd in 2023, zegt Siobhan Brewster, een partner bij impactfonds Aenu, tegen Business Insider. De vraag is echter of die hogere waarderingen dit jaar houdbaar zullen blijven.

Durfinvesteerder Atomico schatte afgelopen oktober in een rapport dat het bedrag aan durfkapitaalfinanciering voor Europese startups in 2023 met bijna 50 procent zou dalen tot 45 miljard dollar. Voor Europese startups op het gebied van klimaattechnologie was de verwachte daling van het financieringsbedrag met min van 25 procent een stuk minder groot. Definitieve cijfers over afgelopen jaar zijn nog niet bekend.

Investeringsmaatschappijen geven tegenover Business Insider wel aan dat startups voor klimaattechnologie in 2024 rekening moeten houden met opnieuw minder groeifinanciering. Maar de sector zal nog steeds profiteren van strengere regelgeving rondom duurzaamheid, interesse van gespecialiseerde durfinvesteerders en een toename van het aantal ervaren oprichters die actief zijn met klimaattechstartups.

De bedrijfswaarderingen zijn slechts voor een beperkt aantal bedrijven op het gebied van climate tech omhooggegaan, bijvoorbeeld voor softwarstartups, zo geven durfinvesteerders aan.

Andere klimaatstartups zulllen moeten accepteren dat de bedrijfswaardering waarschijnlijk omlaag moet, als ze nieuwe groeifinanciering willen ophalen. Nick de la Forge, partner bij investeringsmaatschappij Planet A Ventures, zegt dat dit mede komt doordat investeerders strengere voorwaarden verbinden aan financiering.

Startups die moeite hebben om geld op te halen, krijgen het zwaar. Maar degenen die deze periode overleven, zullen "zeer efficiënte machines" zijn die kunnen uitgroeien tot fantastische bedrijven, volgens Brewster van Aenu.

Consolidatie bij startups in climate tech via fusies en overnames

Fusies en overnames (M&A) zitten in de lift, waarbij bedrijven die erin slagen financiering te krijgen degenen opslokken die dat niet lukt. Het is voor startups in climate tech dus een interessant moment om strategische overnames te doen.

Dergelijke overnames helpen bedrijven, omdat ze zo schaalvoordelen kunnen creëren, toeleveringsketens kunnen combineren en software efficiënter kunnen laten werken, zegt Brewster van Aenu.

Dit geldt met name voor partijen die zich bezighouden met de boekhouding rond CO2-emissies. De best gefinancierde spelers op dit gebied kunnen collega's overnemen, als dat goedkoper en eenvoudiger is dan bepaalde software zelf vanaf nul bouwen, aldus durfinvesteerder De la Forge.

De boekhouding rond CO2-uitstoot en ESG-rapportages wordt voor het bedrijfsleven steeds belangrijker door nieuwe Europese wetgeving. Die heeft onder meer tot doel om de CO2-uitstoot die ontstaat bij de productie van bepaalde importproducten, nauwkeuriger bij te houden.

Investeerders blijven optimistisch over energie-startups

Energie zal ook in 2024 een dominant thema zijn, zo geven durfinvesteerders aan. De oorlog van Rusland in Oekraïne onderstreept de noodzaak van de energietransitie voor Europa. Tegelijkertijd is er een nieuwe en verbeterde netwerkinfrastructuur nodig voor met name elektriciteit om de de economie voor een groter deel op niet-fossiele energie te laten draaien.

Veel venture capital-investeerders richten zich op projecten rond software en data voor impactanalyses, platforms om industrieel energiegebruik te optimaliseren en tools voor energie-efficiëntie gericht op consumenten.

Startups lopen echter nog vaak aan tegen het gefragmenteerde karakter van de Europese energiemarkt. In Duitsland bijvoorbeeld "zijn er op dit moment in principe geen slimme energiemeters, of slechts een deel van de huishoudens heeft er een", aldus De la Forge. Daarentegen worden slimme meters juist veel gebruikt in Scandinavië.

Er is ook een enorm tekort aan technisch geschoolde werknemers, zegt Pziotr Bukańsk, senior investment associate bij investeringsmaatschappij Beringea. Hij wijst erop dat een vijfde van de werknemers in de Britse energiesector tegen 2030 met pensioen zal gaan.

Biodiversiteit en de rol van AI bij klimaattechnologie

Biodiversiteit wordt steeds belangrijker, zowel wat de regelgeving betreft als vanuit bedrijfsperspectief, Het is echter vaak nog lastig om te bepalen waar technologie op dit gebied de grootste verschil kan maken, geven durfinvesteerders aan.

Ook het snijvlak van AI en klimaat blijft de aandacht van investeerders trekken, maar dat zal geen enorme nieuwe impuls geven aan climate tech startups. Pas als er op een bepaalde gebied veel data zijn en verschillende bronnen met data die complex zijn om te analyseren, komt AI om de hoek kijken, aldus durfinvesteerder De La Forge.

LEES OOK: VS staat verkoop kweekvlees toe: 2 startups die uit cellen gekweekte kip maken, mogen er de markt op