De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent (27,02 punten) lager op 12.938,67 punten. De S&P 500 verloor 0,3 procent (4,55 punten) tot 1357,66 punten en de technologiebeurs Nasdaq zakte 0,5 procent (15,40 punten) tot 2933,17 punten.
De Amerikaanse beurzen hebben sinds half december een flinke opgang achter de rug. De Dow-Jonesindex brak dinsdag voor het eerst sinds mei 2008 door de 13.000 punten en de S&P 500 slechtte dinsdag de barrière van 1360 punten.
Technisch effect
,,Er is zeker een technisch effect in de markt en de neergang vandaag heeft daarmee te maken. Als de S&P door de 1360 punten gaat en we daarboven blijven, kan de markt zeker verder omhoog”, zei een Amerikaanse handelaar.
Europese zorgen beheersten de stemming. De bedrijvigheid in de dienstensector van de eurozone is in februari onverwacht afgenomen, terwijl de industrie opnieuw een krimp liet zien. De groei van de Duitse industrie viel daarbij vrijwel stil en de dienstensector toonde een minder sterke groei dan een maand eerder.
China
Ook China heeft last van de Europese crisis. De vraag naar Chinese producten daalde in februari het sterkst in acht maanden tijd, zo bleek woensdag uit voorlopige cijfers van HSBC.
Bankaandelen behoorden tot de grootste verliezers in New York, vanwege hun blootstelling aan de Europese schuldencrisis. Bank of America daalde 2 procent, JP Morgan Chase verloor 1 procent.
Woningverkoop
Uit de Verenigde Staten kwam ook een tegenvallend macrocijfer. De Amerikaanse verkoop van bestaande woningen in januari kwam met 4,57 miljoen op jaarbasis op het hoogste niveau uit in anderhalf jaar, zo werd woensdag bekend. Economen hadden gerekend op een woningverkoop van 4,65 miljoen.
Het aandeel Dell zakte bijna 6 procent na publicatie van de resultaten. De Amerikaanse computerfabrikant boekte in het vierde kwartaal minder winst en omzet dan verwacht. Ook viel de verwachting voor het lopende kwartaal tegen. Concurrent Hewlett-Packard zal na de slotbel de resultaten bekendmaken. Het aandeel sloot 1,4 procent lager.
Samenwerking
General Motors voert gesprekken over een strategische samenwerking met de Franse autofabrikant PSA Citroën. Mogelijk gaan de bedrijven samen voertuigen ontwikkelen. Van een fusie zou geen sprake zijn. De Amerikaanse automaker noteerde een verlies van 1,8 procent.
De euro noteerde een stand van 1,3240 dollar ten opzichte van 1,3255 dollar ten tijde van het beursslot in Europa. De Amerikaanse olieprijs daalde met 0,2 procent tot 106 dollar per vat. Brentolie steeg 1 procent tot 123 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl