- Het blijft onrustig in de top van startup OpenAI, de maker van ChatGPT.
- Technologiedirecteur Mira Murati verlaat het bedrijf, zo liet ze woensdag weten.
- Murati’s beslissing volgt op het vertrek van enkele andere hooggeplaatste bestuurders van OpenAI.
- Lees ook: ChatGPT-maker OpenAI heeft bij nieuwe geldronde waarde van naar verluidt $150 miljard – dat is ongeveer de helft van ASML
De technologiedirecteur bij OpenAI, Mira Murati, kondigt haar vertrek aan. Ze wil tijd en ruimte vrijmaken om “haar eigen onderzoek” te doen, laat ze weten in een bericht op X.
Murati’s beslissing volgt op het vertrek van enkele andere hooggeplaatste bestuurders van OpenAI, dat bekend werd met ChatGPT en het onderliggende model voor geavanceerde kunstmatige intelligentie. Vorige maand kondigde medeoprichter John Schulman aan OpenAI te verlaten, om over te stappen op concurrent Anthropic.
In mei verliet medeoprichter en hoofdonderzoeker Ilya Sutskever het bedrijf. Diezelfde maand vertrok Jan Leike, die de hoofdverantwoordelijke was voor de veiligheid van de AI-modellen van OpenAI.
Murati noemt de beslissing op te stappen moeilijk. Ook zegt ze altijd fan te blijven van OpenAI en bedankt ze topman Sam Altman en president Greg Brockman, allebei medeoprichters van het bedrijf, voor het in haar gestelde vertrouwen.
Murati verving in november vorig jaar Sam Altman tijdelijk als topbestuurder van OpenAI. Altman was door de raad van bestuur weggestuurd om een vertrouwenscrisis, maar na fel verzet van personeel en de grote investeerder Microsoft keerde hij weer terug als topman.
OpenAI zou sterker op winstgevendheid willen sturen
Bijna gelijktijdig met het nieuws van Murati's vertrek schreef persbureau Reuters dat de bedrijfsstructuur van OpenAI op de schop gaat. Daardoor moet het bedrijf een onderneming met winstoogmerk worden, meldde het persbureau op basis van ingewijden.
OpenAI werd in 2015 opgericht als non-profitbedrijf dat zich zei te richten op de ontwikkeling van generatieve kunstmatige intelligentie die op brede schaal voordelen moet bieden. Maar daar kwam vier jaar later een dochterbedrijf met winstoogmerk bij, dat onder controle bleef staan van het bestuur van de non-profitorganisatie. Nu zou het de bedoeling zijn om het non-profitbedrijf slechts een minderheidsbelang in OpenAI te geven. Topman Sam Altman zou ook voor het eerst een aandelenbeloning krijgen.