Groningen is in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw getroffen door een relatief zware aardbeving.

De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag volgens het KNMI in Woudbloem in de gemeente Slochteren.

De aardbeving vond plaats om 3.37 uur op ongeveer 3 kilometer diepte. De oorzaak is de aardgaswinning in Noord-Nederland. Volgens de KNMI was de beving voor Groningse begrippen redelijk zwaar.

Op Twitter laten mensen weten dat ze de beving hebben gevoeld. ,,Beste klapper en trilde gigantisch. Was schrikken”, luidt een van de reacties. De regionale zender RTV Noord laat weten dat tientallen meldingen zijn binnengekomen, de meeste uit de buurt van Hoogezand en de stad Groningen.

Zondagmiddag was er een lichtere aardbeving in het Groningse Zeerijp. Die had een kracht van 1,3 op de schaal van Richter.

85 aardbevingen in Noord-Nederland

In totaal zijn er dit jaar 85 bevingen geweest in Noord-Nederland die zijn veroorzaakt door de aardgaswinning. Daarvan waren er 79 in het zogeheten Groningen-veld.

Ter vergelijking: dit jaar waren er vijf natuurlijke bevingen. Die vonden plaats in Groningen en Gelderland.

Gasproductie Groningen gaat omlaag in 2015

Het kabinet draait de gaskraan in Groningen verder dicht, zo maakte minister Kamp van Economische Zaken medio december bekend. Ook wordt het komende jaar fors werk gemaakt van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied: drieduizend huizen in 2015 en nog eens vijfduizend het jaar erna.

Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub.

Daarmee wordt de gaswinning in het Groningen-veld teruggebracht naar het niveau van 2008.

Kamp volgt het advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen. Die adviseert om in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer minder gas uit de bodem te halen.

Het betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016.

Het kabinet verminderde begin dit jaar de gaswinning al en bepaalde dat er in dit en volgend jaar hooguit 42,5 miljard kuub gas mag worden gewonnen. Bij Loppersum werd de winning met 80 procent beperkt.

Verband tussen gaswinning en aarbevingen

Volgens de toezichthouder zijn de aardbevingen daar sindsdien in aantal en hevigheid afgenomen terwijl in het zuiden van de provincie waar sinds 2012 juist meer gas uit de bodem is gehaald, de seismische activiteiten juist toenamen.

Oud-VVD-voorzitter Bas Eenhoorn gaat toezien op de afhandeling van de schade aan huizen. Eenhoorn doet dat samen met het Centrum Veilig Wonen, waar 150 mensen komen te werken. Het Centrum komt op afstand te staan van de NAM. Eenhoorn gaat twee keer per jaar rapporteren aan minister Kamp.

De commissie van toezicht bestaat behalve uit Eenhoorn ook uit Roelof Bleker (dijkgraaf waterschap Rivierenland) en Martin Verwoert (zelfstandig ondernemer). Groningers kunnen schade aan hun huis vanaf 5 januari melden bij het Centrum.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl