- De Britse inflatie blijft hardnekkig hoog en dat dwingt de centrale bank tot actie.
- Renteverhogingen van de Britse centrale bank maken het Britse pond in de valutahandel juist aantrekkelijk.
- De combinatie van de vooralsnog pittige Britse inflatie én een sterkere munt, maken een vakantie in Groot-Brittannië momenteel relatief duur, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – De variabele spaarrente is bij vrijwel alle banken in Nederland opgelopen tot 1 procent en soms zelfs wat meer. Dat is een goede deal. Voor de banken wel te verstaan, want die kunnen het spaargeld tegen een vergoeding van 3,5 procent parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB).
In het Verenigd Koninkrijk heeft de Bank of England de beleidsrente onlangs verhoogd van 4,5 naar 5 procent. En de kans is groot dat straks zelfs de 6 of 6,5 procent wordt gehaald.
De Britse beleidsrente stijgt heel snel, omdat de centrale bank zo probeert om de inflatie onder controle te krijgen. Terwijl Eurostat onlangs bekend maakte dat de inflatie in de eurozone daalde van 6,1 naar 5,5 procent in juni, schommelt de inflatie aan de overkant van het Kanaal rond de 8 procent. Een belangrijke reden waarom de inflatie in het Verenigd Koninkrijk halsstarrig hoog blijft, is de grote krapte op de arbeidsmarkt.
Drie stappen richting een lagere inflatie in het VK
Onder meer door strengere inreis-regels na de Brexit, komen er veel minder seizoenswerkers naar het land. De zoektocht naar personeel zorgde ervoor dat de gemiddelde lonen in het VK in juni 7,2 procent hoger lagen dan een jaar eerder.
Premier Rishi Sunak probeerde onlangs een steentje bij te dragen aan het intomen van inflatie. Hij ontvouwde een driestappenplan, dat bestaat uit twee mooie beloftes en één concrete maatregel die bovendien al eerder was aangekondigd.
Sunak wil richt zich op sectoren waar prijzen snel stijgen. Investeringen in zonne- en windenergie moeten ervoor zorgen dat energieprijzen uiteindelijk onder controle komen, terwijl de regering overleg voert met supermarkten over de prijsstelling van groente en fruit.
De meest voelbare maatregel is een verlaging van het prijsplafond voor energie, waardoor Britse huishoudens per 1 juli weer wat minder kwijt zijn aan aardgas en stroom.
Hoge Britse inflatie, stijging van Britse pond
De maatregelen van Sunak geven veel Britten op korte termijn wat financiële lucht. Maar op de lange termijn hangt het voornamelijk af van het beleid van de Britse centrale bank of de inflatie onder controle komt. Zoals het er nu naar uitziet, gaat de Britse beleidsrente in de rest van 2023 zoals gemeld oplopen tot 6 of 6,5 procent. Zo’n hoge rente zet een flinke rem op de economische groei.
De kans is groot dat de vrees voor een Britse recessie de komende maanden oplaait, maar valutamarkten kijken vooral naar de renteverschillen. Dat verklaart waarom het pond sinds de jaarwisseling met bijna 4 procent is gestegen ten opzichte van de euro.
Zoals het er nu naar uitziet, wordt een uitje naar Londen de komende maanden alleen maar duurder. Dat komt niet alleen door de hoge Britse inflatie, maar ook door het stijgende Britse pond.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video's over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.