• De Wereldbank schat de kosten voor de wederopbouw van Oekraïne op minstens 524 miljard dollar; dat is 38 miljard meer dan het ontwikkelingsinstituut vorig jaar raamde.
  • Volgens onderzoekers steeg de schade door Russische aanvallen op energievoorzieningen met 70 procent.
  • De Wereldbank denkt dat 84 miljard dollar nodig is voor herstel van huizen.
  • Lees ook: Trump denkt dat de oorlog in Oekraïne binnen enkele weken kan eindigen

De kosten voor de wederopbouw en het economisch herstel van Oekraïne zijn verder opgelopen en worden nu geschat op minstens 524 miljard dollar. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldbank, in samenwerking met de Verenigde Naties, de Europese Commissie en de Oekraïense overheid.

Vorig jaar werd het totale schadebedrag nog geraamd op 486 miljard dollar.

Zware schade aan energie-infrastructuur Oekraïne

De forse stijging van de kosten is vooral toe te schrijven aan de toegenomen schade die is toegebracht aan de energievoorziening van Oekraïne.

Energiecentrales, verdeelstations en stroomnetwerken hebben in een jaar tijd fors meer schade opgelopen, aldus de onderzoekers. Russische raket- en drone-aanvallen blijven de energie-infrastructuur treffen, vaak met als doel om de bevolking te ontmoedigen en de economie te ontwrichten.

Woningherstel grootste kostenpost bij wederopbouw Oekraïne

De grootste kostenpost is het herstel van huizen en appartementen, met een geschatte schade van 84 miljard dollar. Ongeveer 13 procent van de Oekraïense woningen is door de oorlog verwoest, wat gevolgen heeft voor ruim 2,5 miljoen huishoudens.

Daarnaast zijn er miljarden nodig voor de wederopbouw van infrastructuur zoals bruggen, wegen en bedrijven, evenals de landbouwsector en het opruimen van puin.

Regio’s dicht bij de frontlinie zijn het zwaarst getroffen. In de berekeningen zijn ook economische verliezen meegenomen, zoals het wegvallen van inkomsten doordat mannen aan het front vechten en bedrijven door de oorlog minder handel kunnen drijven.

Ondanks de enorme schade blijft Oekraïne veerkracht tonen, stelt Wereldbank-bestuurder Antonella Bassani. VN-functionaris Matthias Schmale benadrukt dat de "werkelijke kosten van de oorlog" niet alleen in geld uit te drukken zijn, maar vooral zichtbaar zijn in het verlies van levens en bestaanszekerheid voor de Oekraïense bevolking.

LEES OOK: Op weg naar vrede? Een Duitse dronemaker wil zijn productiecapaciteit in Oekraïne in 2025 verdubbelen