- Webwinkelconcern Amazon is vrijdag na een meevallend kwartaalbericht 191 miljard dollar extra waard geworden op de Amerikaanse beurs.
- Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is de volatiliteit die we de laatste weken zien eigenlijk normaal, maar zijn beleggers dit niet meer gewend.
- Amazon zou Peloton, de maker van fitnessapparatuur voor thuisgebruik, willen overnemen, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.
- Lees ook: Warren Buffett is nu rijker dan Mark Zuckerberg, nadat de techgigant $31 miljard verloor door Meta’s aandelencrash
Webwinkelconcern Amazon is vrijdag na een meevallend kwartaalbericht 191 miljard dollar extra waard geworden op de Amerikaanse beurs. Het gaat in dollars bezien om de grootste koerssprong ooit op Wall Street.
Daarmee kende de beursweek een flitsend slot nadat op donderdag Facebook-moederbedrijf Meta Platforms nog zwaar onderuit ging, met als gevolg dat topman Mark Zuckerberg tientallen miljarden dollars aan vermogen kwijtraakte. De grootste koersval ooit.
Het aandeel Amazon sloot vrijdag afgerond 14 procent hoger. De winst van het Amerikaanse bedrijf viel in de afgelopen periode hoger uit dan verwacht en Amazon kondigde aan de prijzen voor zijn streamingdienst Prime te verhogen.
Amazon groeide bovendien weer hard. De omzet lag in de laatste drie maanden van vorig jaar bijna een tiende hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. Naar eigen zeggen profiteerde het concern van een historisch grote toeloop op zijn sites tijdens de koopjesfestijnen Black Friday en Cyber Monday.
Hogere volatiliteit is eigenlijk normaal
Meta zag donderdag maar liefst 250 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgaan. Aandelen Meta waren ook vrijdag niet in trek en sloten licht in de min. Amazon en Meta zijn niet de enige bedrijven die de afgelopen dagen grote koersbewegingen lieten zien.
Snap, het bedrijf achter de app Snapchat, ging vrijdag bijvoorbeeld ook erg sterk omhoog dankzij goed ontvangen kwartaalresultaten. De beurswaarde van de onderneming steeg bijna 59 procent, geholpen door meer klanten voor het platform voor tijdelijke video- en fotoberichten. In het kielzog van de koerswinst van Amazon wonnen tal van techbedrijven verder fors.
Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen schrikt niet van deze uitslagen. "De laatste jaren zijn we deze hoge volatiliteit niet meer gewend, maar dit is eigenlijk normaal", zegt hij desgevraagd.
De nerveuze reacties van beleggers zijn volgens hem te verklaren door de berichten dat de Federal Reserve binnenkort waarschijnlijk de rentes gaat opschroeven. Daardoor zouden veel beleggers ongerust zijn of met name techaandelen nog wel goed zijn geprijsd. Bij slecht nieuws kan een koersdaling dan erg groot uitpakken, aldus Versteeg. Evenzo kan de opluchting groot zijn als een bedrijf beter presteert dan verwacht.
Het algehele sentiment op de aandelenbeurzen in New York eindigde vrijdagavond toch positief nadat de markt ook nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt had verwerkte. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot 4500,53 punten en technologiebeurs Nasdaq won 1,6 procent tot 14.098,01 punten.
Amazon geïnteresseerd in overname Peloton
Na de sluiting van de beurs kwam naar buiten dat webwinkel Amazon pandemielieveling Peloton, de maker van fitnessapparatuur voor thuisgebruik, zou willen overnemen. De Koers van het aandeel sprong in de nabeurshandel met 30% omhoog.
Er zouden ook andere geïnteresseerde partijen zijn, meldt zakenkrant The Wall Street Journal. Amazon heeft volgens de krant nog geen officieel overnamebod gedaan, maar wel adviseurs geraadpleegd. Het is onbekend of er ook echt een bod komt en of Peloton het zou accepteren.
In januari werd bekend dat de activistische aandeelhouder Blackwells Capital LLC aanstuurt op verkoop van Peloton. Ook wil Blackwells CEO John Foley wegsturen.
De koers van het aandeel Peloton staat 80 procent lager dan een jaar geleden. Het bedrijf groeide aan het begin van de pandemie snel. In januari berichtte zakenzender CNBC dat het bedrijf de productie van zijn dure hometrainers en loopbanden tijdelijk moest stilleggen vanwege een sterk gedaalde vraag.
Peloton ontkende dat nieuws, maar met een gerapporteerde omzet van 1,14 miljard dollar (ongeveer in 1 miljard euro) in het vierde kwartaal voldeed het bedrijf niet aan de verwachtingen van analisten.