- Web3 is de volgende generatie van het internet die zal draaien op de blockchain.
- Door het decentrale karakter van Web3 kunnen bedrijven als Facebook en Google er geen controle over uitoefenen.
- Twitter, GameStop, Reddit en durfinvesteerder a16z dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van Web3.
- Lees ook: De metaverse: wat is het en wat kan je ermee?
In het volgende tijdperk van het internet heb je niet meer voor elke website een apart account nodig. Je hebt dan maar één sociaal account dat je kan gebruiken voor Facebook, Twitter, Google, webwinkels en allerlei andere diensten.
Je internetgebruik zal worden vastgelegd op blockchain – dezelfde technologie die wordt gebruikt voor cryptomunten – en niet op servers van clouddiensten als Amazon Web Services.
En deze nieuwe generatie internet kan niet worden gecontroleerd door een centrale macht. Dat betekent dat geen enkel bedrijf zoveel invloed kan uitoefenen als Facebook, Google en andere grote techbedrijven nu hebben over hun eigen domeinen.
Welkom bij Web3, de opvolger van het huidige Web 2.0 waar techreuzen veel controle op uit kunnen oefenen.
Net zoals veel andere toekomstschetsen van het internet is Web3 een idee dat nog niet concreet vorm heeft gekregen. Het kan ook veel minder gunstig uitpakken dan nu wordt voorgespiegeld (denk maar aan hoe sociale media zich ontwikkelden.)
Maar voorstanders zeggen dat Web3, net als cryptomunten en de metaverse, een grote toekomst heeft.
NFT's, de metaverse, Web3 en cryptomunten zijn allemaal met elkaar verbonden
Een van de onderdelen van de metaverse is dat gebruikers hopelijk van virtueel platform naar virtueel platform kunnen springen met slechts één account dat overal werkt. Dat komt overeen met het idee van Web3.
En NFT's, unieke tokens die eigendom van een digitaal goed vertegenwoordigen, zouden makkelijker ver- en gekocht kunnen worden met cryptovaluta in een Web3-omgeving.
Web3, een naam bedacht door Ethereum-medeoprichter Gavin Wood, gaat over het gelijk verdelen van online macht en de controle weghalen bij de Big Tech-platforms. Het zal bestaan op de blockchain, een virtuele ruggengraat gebouwd door een publiek netwerk van computers die gegevens delen. Ethereum is een voorbeeld van een blockchain, hoewel het ook zijn eigen cryptomunt heeft genaamd ether.
Web3 zal je waarschijnlijk hetzelfde gebruiken zoals je het internet nu gebruikt, schreef Wood in 2018.
Het idee is dat als je deelneemt aan Web3, je een token krijgt als je bijvoorbeeld een foto op een netwerk plaatst dat op de blockchain draait, meldt NPR. Die token geeft je een aandeel in het eigendom waardoor je mag meewerken aan beslissingen die op dat platform worden genomen. Denk hierbij aan het beantwoorden van de vraag of een bepaald bericht met foutieve informatie moet worden verwijderd.
Dat zou een groot verschil zijn met hoe het nu gaat. Nu maken de grote internetplatforms hun eigen regels die ze online uitvoeren. Dit tot grote ergernis van critici, inclusief conservatieve politici die onbewezen beschuldigingen van censuur doen.
Daarom zou Web3 ook een oplossing kunnen zijn voor de huidige antitrustproblemen en monopolistische bedrijfspraktijken. Dit web van de volgende generatie zou inherent macht ontnemen aan grote bedrijven, omdat zij niet langer de enige prominente platforms zijn die we moeten gebruiken. Het zou die macht teruggeven aan de mensen, althans in theorie.
Veel grote namen in de technologiesector zijn voor Web3, maar niet allemaal
Elon Musk, CEO van Tesla en bitcoin-fan, schrijft Web3 af als 'onzin'. Maar durfinvesteerders en grote bedrijven steken al tijd en geld in pilots en projecten.
Twitter werkt aan een project - Bluesky genoemd - om zijn eigen gedecentraliseerde socialemediaplatform te bouwen, wat een stap in de richting van Web3 zou zijn. En in november zei Twitter dat het een speciaal cryptoteam wil lanceren dat zich moet focussen op alles wat met blockchain en Web3 te maken heeft.
Spelletjeswinkel GameStop was in oktober op zoek naar Web3-gamingleiders, en Reddit sleutelt aan Web3-functies op zijn platform.
Het beroemde durfinvesteringsfonds Andreessen Horowitz uit Silicon Valley, die werkt om crypto mainstream te maken, is hard aan het lobbyen bij de Amerikaanse regering om Web3 te omarmen. "Het is tijd om te beginnen", aldus een blogpost op de website van het bedrijf. "Het is tijd om een beter internet te bouwen."