Sinds Apple de portretmodus twee jaar geleden op de iPhone 7 Plus introduceerde, is het een veelbesproken en gewilde functie.
Het is ook een veel geïmiteerde functie: Samsung kwam met Live Focus, Google verrijkte de functie met eigen technologie in de Pixel en Pixel 2.
Ik ben geen professionele fotograaf, maar maak wel graag mooie foto’s met mijn smartphone. Maar welke is dan de beste? Ik vergeleek de functies van de drie beste smartphones in de handel op dit moment: de iPhone 8 Plus, de Pixel 2 XL en de Galaxy S9.
Ik testte de functie gedurende enige dagen onder verschillende omstandigheden en situaties, zoals binnenshuis, met weinig belichting, met zonlicht en met drukke achtergronden. Maar hoewel alle drie de smartphones hun eigen plussen en minnen hebben, is er maar eentje de winnaar.
Zo ging het in z’n werk:
Alle drie de toestellen hebben enige moeite met een eenvoudige foto binnenshuis.
Een schijnbaar eenvoudig kiekje van een plantje wordt toch steeds complexer!
- Die van de iPhone 8 Plus, links, lijkt redelijk gelukt, hoewel hij niet zo scherp is als ik zou willen. De bladeren op de achtergrond zijn wat onscherp.
- Met de Pixel 2 XL is de plant mooi scherp, maar is de achtergrond onscherp en ongelijk. Pixel 2 creëert deze blur dankzij technologie en niet met de lenzen en dat is goed te zien. De stoelen zijn echter niet onscherp genoeg en dat leidt af.
- De foto van de Galaxy S9 is ... prima. Niet zo scherp als die van Pixel 2, maar wel een meer gelijkmatige en minder gedetailleerde achtergrondblur.
Als ik de foto neem met de iPhone 8 Plus en de Galaxy S9, moet ik achteruit stappen om dezelfde shot te krijgen. Dit blijkt een terugkerend thema vanwege de duale lenzen – de Pixel 2 heeft slechts één lens en pakt het object vanaf de afstand die ik kies. Bij de andere toestellen moet ik steeds achteruit stappen.
Winnaar: Pixel 2
Ook buitenshuis een portretfoto maken levert een duidelijke winnaar op.
Ik nam deze drie foto's achter elkaar vanuit dezelfde positie. En ze zijn allemaal verschillend.
- De foto van de iPhone 8 Plus is oké. De afbeelding is anders bijgesneden dan de andere foto's en de huid van de jongen heeft een meer oranjeachtige kleur dan hij in werkelijkheid.
- Die van de Pixel 2 is de beste van het stel. De kleur is levensecht, hij is de scherpste en de achtergrondblur is het beste.
- De Galaxy S9 maakt geen beste plaat. De achtergrond is zelfs zo opgeblazen, dat de arm van de jongen deels verdwijnt. Ook is de huid van de jongen geelachtig, wat in werkelijkheid niet zo is.
Winnaar: Pixel 2
Deze foto buitenshuis is een nek-aan-nekrace tussen de iPhone 8 Plus en de Pixel 2.
In dit geval is er geen duidelijke winnaar – persoonlijke voorkeur speelt een grote rol.
- De iPhone 8 Plus maakt een mooie foto met rijke kleuren, scherpe details en een subtiele en natuurlijke blur.
- Ook de prestatie van de Pixel 2 is goed. Weliswaar zijn de kleuren niet zo levendig en rijk als bij de iPhone, de Pixel 2 pakt wel de regendruppels op de bloem en ik hoefde niet achteruit te stappen om het toestel in portretmodus te krijgen.
- Ook nu weer presteerde de Galaxy S9 ondermaats. De foto an sich is wel redelijk, maar de bloem is zo opgeblazen dat je nauwelijks details ziet. Je zou denken: het ligt aan de fotograaf, maar dat is het echt niet: telkens moet ik bij de Galaxy enkele foto's nemen om een goede te krijgen.
Winnaar: iPhone 8 Plus
Bij weinig licht hebben twee van de drie toestellen problemen.
De test met weinig licht was misschien wel de lastigste.
Zowel de iPhone 8 Plus als de Galaxy S9 laat weten dat je veel licht nodig hebt om een fatsoenlijke portretfoto te maken.
- De iPhone 8 Plus heeft kuren. Het toestel worstelt met de lage belichting en probeert telkens de flits te gebruiken, wat resulteert in lelijke en weinig flatteuze foto's. Na wat gehannes met de camera maakt hij uiteindelijk een foto die vrij donker uitvalt.
- De Pixel 2 daarentegen presteert probleemloos. Ik hoef me niet druk te maken over de geringe hoeveelheid licht, de portretmodus-effecten worden immers pas naderhand toegevoegd. Ik hoef achteraf niets toe te voegen.
- De Galaxy S9 stelt echt teleur. Het eindresultaat is niet zo donker als dat van de iPhone 8 Plus, maar wel half zo scherp. De achtergrondblur is mooi, maar door de bank genomen lijken de foto's van de Galaxy alsof ze met een 5 jaar oud toestel gemaakt zijn.
Winnaar: Pixel 2
De Pixel 2 heeft moeite met drukke achtergronden.
Presteren met drukke achtergronden – verrassend genoeg is deze ronde voor Apple en Galaxy.
- De iPhone 8 Plus neemt een goede foto. Alle bladeren van de plant blijven in focus, bijna alles van de achtergrond is vervaagd – als je heel goed kijkt zie je dat per ongeluk één van de wijnetiketten scherp is.
- De Pixel 2 presteert hier magertjes. Een scherpe foto, maar een van de blaadjes is onscherp. Bovendien is een van de etiketten te scherp, wat afleidt van waar het om gaat.
- De Galaxy S9 is de winnaar. Weliswaar niet zo scherp als de andere foto's, maar wel de beste balans tussen focus en achtergrondblur.
Winnaar: Galaxy S9
Alle toestellen presteren uitstekend bij helder daglicht binnen.
Moeilijk een winnaar te kiezen in deze categorie.
- De iPhone 8 Plus is het meest helder en warm. Mijn huid krijgt een fijne glans, de achtergrond is mooi in blur.
- Ook de Pixel 2 neemt een goede foto, scherper zelfs dan de andere twee. Voor een portret misschien niet de beste: mijn poriën zijn zichtbaar en de koelere tint maakt mijn huid een beetje levenloos.
- De Galaxy S9 presteert fantastisch. De kleuren zijn beter dan levensecht, mijn huid krijgt een frissere teint, iets wat ook gebeurt als je een selfie neemt. Dat gezegd hebbende: het face-smoothing is eigenlijk te veel, een beetje te veel airbrush naar mijn smaak.
Winnaar: iPhone 8 Plus
Deze monochromatische foto was wat tricky, er was weinig contrast tussen onderwerp en achtergrond – maar alle drie de toestellen kwamen prima uit de bus.
Deze foto geeft goed weer hoe de toestellen verschillen in contrast en kleur. De iPhone 8 Plus is significant warmer dan de anderen, en de Pixel 2 beduidend donkerder dan de andere telefoons.
- De iPhone 8 Plus doet het uitstekend. Het hele onderwerp is scherp, zelfs op lastige plekken zoals de cameraband. Het eindresultaat is echter veel te warm en helder naar mijn smaak. Bovendien is zowel de witte wand als de witte plank te veel opgeblazen.
- De foto van de Pixel 2 zou iets meer achtergrondblur mogen hebben – je ziet nog steeds het woord "Instax" op de rechtercamera. Dat wordt echter goed gemaakt doordat het onderwerp ongelooflijk scherp in beeld wordt gebracht.
- Ook de Galaxy S9 presteert goed en neemt een foto die bijna identiek is aan die van de Pixel 2. Echter, hoewel de achtergrondblur beter is, is het onderwerp lang niet zo scherp.
Winnaar: Pixel 2
Dus ... wie wint er nou?
Googles Pixel 2 XL is toch de beste.
Elk toestel heeft z'n eigen sterke en zwakke punten. Hoewel de iPhone 8 Plus geweldige foto's neemt, vind ik ze iets te warm. De Galaxy S9 heeft prachtige kleuren, maar heeft het licht als zwakke plek.
En zowel de iPhone 8 Plus al de Galaxy S9 heeft een belangrijk probleem: beide camera's dwingen je te denken als een fotograaf. Je moet voldoende licht hebben, genoeg afstand nemen van het onderwerp en ervoor zorgen dat er genoeg afstand zit tussen object en achtergrond. Dat kost allemaal tijd, tijd die je niet hebt als je een snelle kiek wilt maken. Zoals de meeste smartphone-fotografen dat willen.
De Pixel 2 neemt niet alleen consequent scherpe foto's, hij is gemakkelijker in gebruik. Licht, afstand, ik hoef me er geen zorgen over te maken. De Pixel 2 bewijst dat de portretmodus helemaal kan draaien op een enkele lens en gewoon goede technologie. En dat duale lenzen dus nergens voor nodig zijn.
De Pixel 2 heeft kortom een excellente camera.