Een app kiezen waarmee je muziek kunt streamen? Dat is niet eenvoudig.

Abonnementsprijzen liggen niet ver uit elkaar, het aanbod is eigenlijk hetzelfde en zo op het eerste gezicht lijken alle diensten veel op elkaar.

Toch zijn er belangrijke verschillen die bepalen welke app het best bij jou past en die van invloed op je keuze zijn.

Spotify en Apple Music zijn op dit moment verreweg de grootste streamingplatforms. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee:


Abonnementen: Spotify biedt een gratis versie aan, terwijl Apple Music alleen de eerste drie maanden gratis is. Daarna is het betalen geblazen.

Foto: Spotify

Zowel Spotify als Apple Music bieden studenten, individuen en families abonnementen aan voor respectievelijk 4,99 euro, 9,99 euro en 14,99 euro per maand – dus de prijs is geen doorslaggevende factor.

De gratis versie van Spotify heeft niet zoveel functies en bovendien krijg je advertenties voor je kiezen. Vandaar dat we in dit artikel alleen de betaalde versie van Spotity behandelen.


Apple Music begint met vragen in welke genres en artiesten je geïnteresseerd bent.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Heb je eenmaal je selectie gemaakt, dan beveelt Apple je allerlei playlists en artiesten aan die je wellicht ook leuk vindt. Spotify heeft deze functie niet, maar 'leert' gaandeweg van je luistergewoonten. In beide apps is het mogelijk om een nummer te 'liken' waardoor de app je meer van dit genre laat horen.


Alleen is Spotify's aanbevelingssysteem veel beter.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Spotify doet dat gewoon beter dan Apple Music. Elke maandag ontvang je een 'Discover Weekly'-playlist – 30 nummers die een algoritme heeft samengesteld aan de hand van de muziek die je geluisterd hebt. Spotify heeft ook een complete Discovery-pagina die aanbevelingen doet op basis van de artiesten die je regelmatig beluistert.


Beide browse-tabs lijken op elkaar – ze fungeren als hubs waar je nieuwe muziek, playlists, video's en  concerten vindt.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Spotify's aanbevelingen zijn echt veel beter dan die van Apple Music.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Spotify biedt je enkele 'Daily Mix'-playlists bestaande uit songs en artiesten die je al kent en waar je regelmatig naar luistert. Meestal zijn ze naar genre gerangschikt.

Daarbij beveelt Spotify artiesten aan die lijken op de artiesten waar je vaak naar luistert (zoals op de afbeelding rechts).


Spotify's 'Discover Weekly' is een van de sterkste functies.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Discover Weekly, de playlist van 30 nummers die elke maandag ververst, is een van Spotify's beste onderdelen. Je ontdekt nieuwe artiesten en nummers op basis van wat je geluisterd hebt. Het is een consistente en betrouwbare manier om muziek te vinden die je leuk vindt, en waarschijnlijk worden de maandagen er een stuk interessanter mee.

De Release Radar is een playlist van de nieuw uitgebrachte muziek van artiesten waarnaar je luistert.

Apple Music heeft ook aanbevelingen op basis van je smaak, maar niet zo uitgebreid als Spotify, die daarmee duidelijk de winnaar op deze afdeling is.


Apple verslaat Spotify wel met de gebruikersinterface.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Als je songs bewaart in Spotify of Apple Music, dan betekent dit dat de muziek later in je bibliotheek toegankelijk is zonder dat je de artiestenpagina hoeft op te slaan. Beide diensten bieden je de mogelijkheid om de muziek die je in je bieb hebt gesaved, ook te downloaden.

Kom je echter op de artiestenpagina, dan wordt het een heel ander verhaal. Apple Musics artiestenpagina's in de bibliotheek zijn duidelijk en gemakkelijk navigeerbaar – elk album is apart weergegeven, zodat je snel de muziek kunt selecteren die je wilt horen.

Spotify daarentegen gooit alle nummers van een bepaalde artiest op een hoop in een playlist, zonder dat duidelijk is waar het ene album eindigt en het andere begint. Je kunt weliswaar eenvoudig naar de online artiestenpagina gaan (niet in je bieb overigens), waar de lay-out hetzelfde is als bij Apple, maar daar heb je een internetverbinding voor nodig. Opslaan in je bibliotheek en vervolgens downloaden wordt zo een wat onzinnige exercitie.


Spotify biedt meer opties voor audiokwaliteit.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Elke app heeft een equalizer, maar die van Spotify is gemakkelijker te vinden en stelt je in staat de frequentieresponscurve aan te passen, boven op de vooraf geprogrammeerde EQ-setting. Apples equalizer bevindt zich buiten de app, namelijk in de muziekinstellingen van de telefoon. En dat betekent weer dat je de app moet verlaten om de muziek aan te passen.


Of je nou streamt of downloadt, met Spotify kun je exact de audiokwaliteit kiezen die je wilt.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Met Spotify kun je downloaden of streamen in hoge of lage kwaliteit, met ook iets daartussenin. Je hebt dus de keuze tussen een betere kwaliteit (downloaden) of meer ruimte op je apparaat (streamen).

Apple geeft je automatisch hoge kwaliteit wanneer je met wifi verbonden bent, maar je kunt ook kiezen voor high-quality streaming. Je hebt dan echter geen specifieke controle over bijvoorbeeld de kwaliteit of omvang van het bestand.


Beide apps hebben radio, maar Apple is hier de winnaar.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Als je Spotify gebruikt, ben je misschien geneigd om de radiofunctie te verwaarlozen. Voor de radio kun je kiezen op basis van artiest, genre of nummer, maar het is beter om een playlist te maken of de Discover-functie te gebruiken omdat Spotify Radio de neiging heeft zichzelf te herhalen en niet echt iets nieuws biedt.

Apple Music daarentegen heeft dezelfde soort radio als Spotify (gebaseerd op nummer, genre of artiest), maar ook sommige live-radiostations met echte dj's. Dit voegt weer een menselijk element toe aan Apples radio wat je mist bij Spotify.


Spotify heeft ingebouwde podcasts.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Het aanbod is bij Spotify niet zo uitgebreid als in Apples losstaande podcast-app, maar je hoeft de Spotify-app dus niet te verlaten om naar podcasts te luisteren. Je kunt ze toevoegen aan playlists en in je bibliotheek opslaan, net zoals met je muziek.


Beide apps hebben ook video, maar je zal misschien niet erg geneigd om dat te gebruiken.

Foto: Sean Wolfe

Spotify heeft wat muziekvideo's en content, maar niets spectaculairs. Ook hier komt Apple Music als winnaar uit de bus, hoewel het eigenlijk bij geen van beide apps de moeite loont om de videotab aan te raken.


Beide apps hebben hitlijsten, maar die van Spotify is wat gedetailleerder.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Spotify biedt top-charts per land en wereldwijd. Ook krijg je de 'viral 50' van dat moment. Apple Music heeft weliswaar een enkele hitparade, maar die kun je weer onderverdelen in genres, wat weer niet kan bij Spotify.


Spotify's sociale element is superieur aan dat van Apple.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Beide apps laten zien waar je vrienden onlangs naar hebben geluisterd en welke playlists ze openbaar hebben gemaakt. Spotify laat echter zien wat je vrienden op dit moment luisteren - mocht dat interessant zijn. Op Spotify's desktopversie laat de social-tab op de rechterkant van de app zien wat je vrienden op hebben gezet.

Deze functionaliteit kun je gelukkig uitzetten, tijdelijk of permanent. Zodat je vriendenkring verschoond blijft van jouw muzikale wansmaak.


Wat betreft de muziekinterface lijken beide apps nagenoeg hetzelfde.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Maar Spotify heeft enkele extra's, zoals bewegende gif-achtige album art bij bepaalde songs.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

De plaatjes hierboven zijn stills, maar ze bewegen wanneer je een nummer afspeelt.


Spotify laat bij sommige nummers zelfs uitleg van de lyrics zien, die afkomstig zijn van de website Genius.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Spotify laat je ook zien waar en wanneer je favoriete artiesten optreden.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Apple Music heeft deze functionaliteit niet in de app, maar deze kan wel geïntegreerd worden in de Bandsintown-app, die op basis van je Apple Music-bibliotheek een selectie pusht.


Spotify is compatibel met verschillende datingapps zoals Tinder, zodat je potentiële date jou ook op je muzieksmaak kan selecteren.

Foto: Teerawit Chankowet / Shutterstock

Tinder, Bumble en Discord hebben Spotify-integratie binnen de app. Dit betekent dat je je recent afgespeelde playlist op je datingprofiel kunt zetten. En natuurlijk dat je een nummer naar keuze laat afspelen wanneer iemand je profiel bekijkt.


Nieuwe albums zijn soms exclusief beschikbaar voor Apple Music.

Foto: AP

Hoewel Apple net als andere streamingdiensten steeds minder op heeft met albumexclusiviteit, steken ze soms de kop nog op. Drakes album 'Views from the 6' uit 2016 was aanvankelijk alleen te beluisteren op Apple Music voordat het op andere platforms beschikbaar kwam.


Spotify heeft gemeenschappelijke playlists – je vrienden en jij kunnen songs toevoegen aan dezelfde playlist.

Foto: Sean Wolfe/Business Insider

Een leuke manier om de perfecte playlist samen te stellen.


Wie wint er dus?

Foto: Thomson Reuters

Spotify. Het heeft z'n zwakke punten zoals de rommelige interface en de radiofunctie, maar de pluspunten winnen het van de minpunten. Met name het ontdekken van nieuwe muziek is bij Spotify veel eenvoudiger dan bij Apple Music.

De overige punten zijn wat minder in het oog springend, maar bij elkaar opgeteld zorgen ze toch voor meer waar voor je abonnementsgeld. En een betere muziekervaring.

LEES OOK: Deze 8 laptops moet je hebben als je het beste van het beste wilt