Nederlanders maken minder gebruik van ziekenhuiszorg. Dat raakt verzekeraars die vaste bedragen hebben afgesproken voor de verrekening van zorgkosten.

Dat stelt Het Financieele Dagblad dinsdag.

De economische crisis gaat in Nederland ook gepaard met minder vraag naar behandelingen in ziekenhuizen. De behandelvolumes in ziekenhuizen daalden afgelopen jaar met één procent en voor dit jaar lijkt er opnieuw een daling in het vat te zitten, blijkt uit een inventarisatie van het FD.

Eén en ander heeft vooral gevolgen voor verzekeraars die vaste bedragen hebben afgesproken met ziekenhuizen voor de vergoeding van zorg. Bij dit type contracten betalen ziekenhuizen de extra kosten als volumes hoger blijken te zijn dan verwacht. Zorgverzekeraars zijn duurder uit als het volume lager is dan verwacht.

Volgens het FD is vooral marktleider Achmea de dupe van de tegenvallende afname van ziekenhuiszorg, omdat deze verzekeraar voor meer heeft ingekocht dan er wordt afgenomen. De krant schat dat Achmea over 2012 ongeveer 200 miljoen euro teveel betaalde, maar de woordvoerder van Achmea stelt dat de volumedaling niet zomaar in een bedrag kan worden gevangen.

Zorgverzekeraars VGZ en CZ zouden minder last hebben van dit probleem, omdat ze per behandeling betalen.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl