Google Agenda of de agenda-app van Apple? Voor veel smartphonegebruikers zijn agenda-apps een essentieel hulpmiddel om hun leven te organiseren en de hele tijd te weten waar en wanneer ze ergens moeten zijn.
iPhone-bezitters hebben keuze uit twee voortreffelijke mogelijkheden: met de ingebouwde agenda-app van Apple, kan je ook een back-up van je afspraken maken in de iCloud en Google Agenda wordt ondersteund door de geweldige kunstmatige intelligentie van de zoekgigant.
Ik heb de agenda-apps van Apple en Google met elkaar vergeleken en de software van Google is de overduidelijke winnaar.
Bekijk hier de overeenkomsten en verschillen:
TOEGANKELIJKHEID
Beide agenda-apps zijn makkelijk om te gebruiken, omdat ze gratis en automatisch meekomen met andere accounts en apparaten die je waarschijnlijk al gebruikt.
Als je Gmail, Google Drive of andere diensten van G Suite gebruikt, heb je met elke browser al toegang tot Google Agenda. Voor mensen die meer van mobiel houden is er een gratis Google Agenda-app voor zowel Android- als iOS-apparaten.
Helaas is er geen Google Agenda-app voor computers met Mac OS of Windows 10. Maar goed, in de browser werkt het prima.
De agenda-app van Apple is automatisch geïnstalleerd op alle iPhones, iPads, Mac-computers en andere apparaten van Apple. Hij kan ook via elke browser worden bereikt via je iCloud-account.
Uiteraard is de agenda-app van Apple niet te vinden op Android- en Windowsapparaten.
GEBRUIKSGEMAK
Voor een agenda-app is het allerbelangrijkst dat-ie makkelijk in gebruik is.
Als ik mijn virtuele kalender open dan ben ik meestal plannen aan het maken met mijn vrienden of tijd aan het zoeken om dat belangrijke telefoontje te plegen. Het laatste wat ik dan wil, is dat het meer dan een paar seconden kost om mijn agenda te bekijken of een nieuwe afspraak toe te voegen.
Het kleurrijke Google Agenda laat zelfs een overvolle agenda er overzichtelijk uitzien. Je kan alle geplande evenementen bekijken in een lange, visueel aantrekkelijke lijst die op datum is gesorteerd.
Google Agenda versiert mijn afspraken ook met stockfoto's die bij de omschrijving passen.
De agenda-app van Apple voelt veel minder intuïtief en benaderbaar.
De ontwerpers hebben overduidelijk gekozen voor efficiëntie boven stijl en daar heb ik begrip voor, maar het pakt niet zo gebruiksvriendelijk uit als waar de meeste producten van Apple juist bekend om staan.
De afspraken hierboven zijn er veel minder dan ik normaal gesproken heb, maar door de keuze van Apple voor kleine letters en het spaarzame kleurgebruik ziet het er toch tamelijk onoverzichtelijk uit. Het is me al meerdere keren gebeurd dat ik daardoor over afspraken heen heb gekeken of dubbele afspraken heb gemaakt.
INTEGRATIE
Google Agenda werkt soepeltjes samen met andere apps van Google, zoals Gmail en Hangouts.
Als je bijvoorbeeld een e-mail krijgt over een specifiek evenement of afspraak - zoals bijvoorbeeld een vlucht, een concert of een reservering in een restaurant - dan scant de technologie van Google die informatie en zet het automatisch in je agenda.
Google Agenda is ook goed geïntegreerd met een heel aantal toepassingen van derde partijen, vooral die bedoeld zijn voor je werk, zoals Slack, Salesforce en Trello.
Hoewel de agenda-app van Apple goed communiceert met de iCloud en het hele ecosysteem van Apple, is het niet de universele oplossing die Google Agenda biedt.
Zo kan de iCloud-kalender wel je iMessages en e-mail scannen op afspraken, maar zet het die niet automatisch in je agenda. Het markeert een deel van de tekst dat misschien handig zou kunnen zijn voor in je agenda en vraagt dan wat je wil doen.
En aangezien Google-apps veel vaker gebruikt worden in bedrijven en op kantoren zijn er veel minder toepassingen van derde partijen geïntegreerd met de agenda van Apple.
DELEN VAN EVENEMENTEN EN AFSPRAKEN
Google Agenda is de leider op het gebied van zakelijke afspraken en dat komt vooral door alle mogelijkheden om afspraken te delen.
Je kan collega's, vrienden of familie voor elk mogelijk evenement uitnodigen door hun e-mailadres toe te voegen onder het kopje 'gasten toevoegen', zoals hierboven in het Engels te zien is (add guests). Als zij ook Google Agenda gebruiken, komt de afspraak ook in hun agenda te staan als zij hem accepteren.
Iedereen kan worden uitgenodigd om agenda's te bekijken of te bewerken, ook mensen zonder G Suite-account. Je kan ook gedeelde agenda's maken die door meerdere mensen van verschillende apparaten kunnen worden bekeken en bewerkt.
Ik heb bijvoorbeeld een gedeelde agenda met mijn partner die we beiden kunnen bekijken en bewerken. Zo kunnen we elkaars plannen beter in de gaten houden.
Ook Business Insider heeft een interne agenda die iedere medewerker in kan zien om te bekijken wanneer collega's niet aanwezig zijn of hun eigen vakantiedagen in te vullen. Het systeem werkt zowel voor kleine groepjes als voor gigantische bedrijven.
Met de agenda-app van Apple kan je niemand uitnodigen waarvan je het e-mailadres al niet eerder hebt opgeslagen bij je contacten.
In het voorbeeld hierboven probeerde ik mijn collega Katie Canales uit te nodigen voor een borrel op vrijdag. Ondanks dat de app haar mailadres wel herkende, kon ik haar toch geen uitnodiging sturen, omdat ik die niet handmatig had toegevoegd aan mijn contactenlijst.
Je kunt dat probleem oplossen door je Gmail-contacten te synchroniseren met je iCloud-contacten, maar als je net als ik liever je werkcontacten en privécontacten gescheiden houdt is dat niet echt een optie.
Misschien heb je er helemaal geen behoefte aan je agenda te delen met vrienden en collega's en hou je je plannen liever voor jezelf. Dan is er geen probleem. Maar ik ben erachter gekomen dat mijn online-agenda een geweldige manier is om te communiceren en plannen van anderen in de gaten te houden, dus ik wil wel graag afspraken en evenementen met anderen delen.
NOTIFICATIES
Zowel Apple als Google biedt een hele reeks van mogelijkheden aan om je op de hoogte te stellen van een naderende afspraak of evenement. Bijvoorbeeld met een e-mail of een pushmelding.
Met Google kan je ook standaardnotificaties instellen voor een bepaald soort afspraken, Als je bijvoorbeeld 10 minuten voor een vergadering een pushmelding wil ontvangen, dan kan je dat in één keer standaard instellen voor al je toekomstige vergaderingen.
Apple biedt grotendeels dezelfde notificatiemogelijkheden, maar stelt gebruikers nauwelijks in staat om standaardinstellingen te maken, waardoor ik vaak voor elke afzonderlijke afspraak mijn voorkeur moet aangeven.
Maar daar staat tegenover dat de "tijd om te vertrekken"-alert van Apple weer uniek is en nuttig is voor mensen die te druk zijn om zo ver vooruit te denken.
Deze toepassing laat je automatisch weten hoe druk het verkeer is op de route naar je volgende afspraak en adviseert je hoe laat je moet vertrekken om op tijd te komen.
Maar die alert is weer vrijwel nutteloos voor mensen zoals ik die altijd de bus nemen en of mensen van wie de reistijd niet afhangt van de drukte op de weg, zoals fietsers en mensen die de metro pakken.
PRIVACYBESCHERMING
De keerzijde van de gratis diensten van Google en de moeiteloze integratie met andere apps is dat dezelfde techniek die Google gebruikt om je e-mails mee te scannen en afspraken in je agenda te zetten ongetwijfeld ook gebruikt wordt om jouw persoonlijke gegevens te verzamelen en op te slaan.
Dat doen ze niet voor de lol, maar om patronen te ontdekken in wat je doet en waar je veel tijd doorbrengt, zodat de zoekgigant een totaalbeeld kan krijgen van al je gewoontes.
The Ringer heeft daar een goed verhaal over.
Als je privacy hoog in het vaandel hebt staan, is de agenda in iCloud van Apple een veel betere optie. De end-to-end versleuteling van Apple is de veiligste manier om je gegevens te beschermen die op dit moment beschikbaar is.
Apple is altijd al de koning geweest bij het beschermen van de privacy van gebruikers wat betreft software en het ontwerp van hun apparaten en het zegt ook geen persoonlijke gegevens te verzamelen vanuit je agenda.
HET EINDOORDEEL: Google verslaat Apple ruimschoots met de agenda-app.
Het platform van Google Agenda is veelzijdiger en gebruiksvriendelijker. Daardoor is het de beste optie voor zowel gewone als tech-savvy gebruikers die wel raad weten met alle technische snufjes.