De kennis van Nederlanders over het klimaat en klimaatverandering schiet tekort, blijkt uit een online quiz van EnergiePortal. De gemiddelde score bedraagt slechts een 5,1.
De tien vragen over klimaat verandering werden door 623 mensen beantwoord, schrijft EnergieOverheid.nl. Het examen van EnergiePortal, kennisplatform voor energie, bevat meerkeuzevragen over het klimaat en klimaatverandering.
Uit de uitkomsten blijkt dat de meeste Nederlanders bijvoorbeeld niet weten dat ontbossing, na de verbranding van fossiele brandstoffen, de belangrijkste oorzaak is van het broeikaseffect.
Verder wordt door veel mensen onterecht gedacht dat het smelten van zee-ijs de grootste impact heeft op de stijgende zeespiegel. Niets is minder waar; zee-ijs dat smelt kan de zeespiegel niet doen stijgen, aangezien het ijs al op het water ligt. Denk maar aan smeltende ijsblokjes in een glas water.
Een andere misvatting is dat zonne-energie de grootste bron van duurzame energie is. Hoewel zonne-energie in opkomst is, staat het qua percentuele opbrengst wereldwijd ver onder andere hernieuwbare bronnen, zoals biomassa en waterkracht.
Probleem voor iedereen
De woordvoerder van EnergiePortal geeft in een reactie aan geschrokken te zijn van de uitkomsten. "Nederlanders weten blijkbaar maar weinig over ons klimaat en de klimaatverandering en dat terwijl het een probleem is dat ons allen aangaat."
De vrijwilligers achter het kennisplatform vragen zich dan ook af of burgers zich voldoende bewust zijn van het broeikaseffect en de gevolgen die het met zich meebrengt. "Daar gaan we nog onderzoek naar doen", stelt de woordvoerder.
Serieuze gevolgen
Klimaatverandering heeft nu al serieuze gevolgen voor onze aarde: hogere temperaturen, meer droogtes, meer neerslag, aantasting van de biodiversiteit, smeltende gletsjers en een stijging van de zeepspiegel.
Wetenschappers van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, zijn het erover eens dat de mens de belangrijkste veroorzaker is van de klimaatverandering en dat de gemiddelde temperatuur in de komende jaren nog verder zal stijgen.
Lees ook
Al acht maanden op rij worden hitterecords verbroken
TNO: de tijd is rijp voor diepe geothermie
Brussel tikt Nederland opnieuw op de vingers om energielabel
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl