Woensdag is het Amsterdam Dance Event (ADE) is van start gegaan, de grootste ‘beurs’ voor de club- en festivalbranche.
Voor dj’s blijft het lekker verdienen, blijkt uit een rapport van ING dat een aantal cijfers uit de ‘dance-onomie’ op een rijtje zet.
Wat is de basis onder het zakelijke succes van top-dj’s?
1. Je kunt veel vragen voor een optreden
Er is meer vraag naar dj’s dan er aanbod is. Dat drijft de prijs per optreden omhoog. Relatief kleinschalige dance-evenementen van maximaal 3000 bezoekers zijn al een paar jaar in opkomst.
Daarbij halen dj’s zo’n 80 procent van hun inkomsten uit optredens, de rest uit royalty’s. De totale exportwaarde van de dance-industrie raamt ING voor 2020 op 150 miljoen euro.
Bij Nederlanders onder de 30 jaar is Martin Garrix de meest geliefde dj; hij staat op plaats 10 van meestverdienende dj’s wereldwijd, met 13 miljoen dollar per jaar.
De andere Nederlander in de top 10 is Tiësto op plaats 3 met 33 miljoen dollar; hij moet de Chainsmokers (45,5 miljoen dollar) en absolute topper Calvin Harris (48 miljoen dollar) boven zich dulden. De top 5 best betaalde dj’s verdient zo’n 571.000 euro per week.
De 260 miljoen dollar die de top 10 meestverdieners binnenharkte, is iets lager dan vorig jaar, toen ze 298 miljoen dollar boerden. Dat zou een teken kunnen zijn dat de groei een beetje uit de EDM (electronic dance music)-markt is.
Het zou er ook mee te maken kunnen hebben dat Skrillex besloot het dit jaar een beetje rustig aan te doen, nadat hij vorig jaar nog goed was voor 30 miljoen, schrijft Zack O'Malley Greenburg in Forbes.
2. Dance is een geliefd massaproduct
Iets minder dan de helft van de Nederlanders is zelfverklaard fan van dance: 47 procent van de bevolking luistert er graag naar. Van die fans danste 53 procent zelf mee op een evenement.
Dance is bovendien een bron van trots: door 69 procent van de fans wordt het genre gezien als een kenmerk van de Nederlandse cultuur. Is Martin Garrix de favoriete dj onder jongeren, de meest geliefde dj überhaupt is nog altijd Armin van Buuren. Hij staat echter net niet in de top 10 mondiale grootverdieners.
3. Dance kost relatief weinig om te maken en te organiseren
Als dj heb je niet veel nodig: een laptop en een vouwtafeltje kunnen het begin betekenen van een internationale carrière. Al stijgen de kosten wel dramatisch, zegt dj Zedd tegen Forbes.
Bezoekers van een kleinschalig dance-event besteden gemiddeld iets meer dan 100 euro aan toegangskaartjes, eten en drinken, kleding en dergelijke.
Ga je liever naar evenementen met meer dan 3.000 bezoekers, dan ben je gemiddeld 148,70 euro kwijt.
Dat komt vooral door de hogere ticketprijs: kaartjes van grootschalige events doen gemiddeld 55,98 euro, terwijl dat op 28,57 euro ligt voor intiemere dancefestijnen.