Na de energieveiling is er nu ook een zorgpolisveiling. Is dat het zoveelste lokkertje of een ideale manier om een goede èn betaalbare zorgverzekering af te sluiten?

Het jachtseizoen in de markt voor zorgverzekeringen is begonnen. Eerst besloten enkele grote verzekeraars een budgetpolis te ontwikkelen met een beperkte zorgkeuze.

Vervolgens betrad de HEMA de markt met een zorgverzekering en nu mengt ook de Consumentenbond zich in de strijd, met een Zorgpolis Veiling. Al deze acties mikken op één doelgroep: de prijsbewuste consument die een zo voordelig mogelijke zorgverzekering wil afsluiten.

Korting zorgverzekering

De zorgpolisveiling is een nieuw fenomeen. De opzet ervan is vergelijkbaar met energieveilingen die al enkele jaren door belangenorganisaties worden georganiseerd. Geïnteresseerden schrijven zich vrijblijvend in, waarna marktpartijen een bod kunnen uitbrengen. Omdat een grote groep consumenten tegelijkertijd meedoet, kan een aantrekkelijke korting worden afgedwongen, zo is het idee.

Tot nu toe hebben ruim 66.000 consumenten zich ingeschreven. Inschrijven kan nog tot 26 november.

Zorgpolis via veiling: vier pakketten

Bij de veiling van de Consumentenbond kunnen zorgverzekeraars een aanbod doen voor vier pakketten, die variëren van eenvoudig tot redelijk uitgebreid.

Het eenvoudigste pakket betreft alleen een basisverzekering. Het tweede pakket is een basispolis met een tandartsverzekering die 75 procent van de kosten bij de tandarts vergoedt en minimaal 250 euro per jaar.

Bij het derde pakket komt daar een eenvoudige aanvullende verzekering bij, waarin in ieder geval negen fysiotherapie-behandelingen per jaar worden vergoed, plus een volledige vergoeding voor spoedeisende medische hulp wereldwijd.

Het meest uitgebreide pakket beschikt over een meer uitgebreide tandartsverzekering (waarbij minimaal 500 euro per jaar wordt vergoed) en een luxere aanvullende polis (die ook dekking biedt voor alternatieve geneeswijzen en minimaal 12 behandelingen van de fysiotherapeut).

Uitgangspunt van de veiling is dat de aanvullende verzekering voor iedereen toegankelijk is.

Eigen risico

Elk pakket kent een standaard eigen risico van 360 euro. Dit bedrag kun je desgewenst verhogen, in ruil voor een lagere premie.

Na afloop van de veiling krijgen de consumenten die zich hebben ingeschreven een aanbod toegestuurd. Als ze interesse hebben, regelt de Consumentenbond de overstap.

De Consumentenbond werkt net als bij de energieveiling samen met prijsvergelijker PrizeWize. De belangenorganisatie krijgt voor elke klant een vergoeding, maar hoe groot dit bedrag is, is nog niet bekend.

Kwaliteitseisen

De Consumentenbond nodigt alleen verzekeraars uit die voldoen aan enkele kwaliteitseisen van de bond, over onder andere de polisvoorwaarden, de service en transparantie over de inkoop.

Hoeveel zorgverzekeraars inmiddels al een aanbod hebben uitgebracht, kan woordvoerder Sandra de Jong nog niet zeggen. Wel meldt ze dat het idee voor sommige partijen nog een jaartje te vroeg komt.

De Jong waagt zich nog niet aan een voorspelling over de premie, aangezien het een nieuw concept is. Het initiatief is volgens haar ingegeven door het feit dat vorig jaar bleek dat zorgverzekeraars tegen het einde van het jaar nog met extra kortingen gingen stunten. De Consumentenbond hoopt dat nu terug te zien in de veiling aan het begin van het ‘zorgseizoen’.

Rek in de premie

Er zit volgens de belangenorganisatie wel wat ruimte in de premie. "Wij hebben dit jaar gekeken naar de winsten en zogeheten ‘boven solvabiliteit’ reserves. Dan kunnen wij alleen maar constateren dat op basis van de winst jaarlijks 100 euro terug kan naar verzekerden en eenmalig 200 euro, als we naar de reserves kijken", aldus De Jong.

Erik Hordijk, directeur van vergelijkingswebsite Verzekeringssite.nl is benieuwd naar de prijs die eruit rolt. Hij denkt niet dat goedkope aanbieders nog meer korting kunnen geven. Er zit volgens hem alleen ruimte bij de wat duurdere aanbieders.

Hij erkent dat een veiling schaalvoordeel kan geven, maar stelt dat ook vergelijkingssites een mechanisme kennen om hogere kortingen te bedingen. "Verzekeraars die hoog willen eindigen in onze vergelijkingen, kunnen dat doen door meer korting te geven."

Grote verschillen

Net als bij een energieveiling mikt de Consumentenbond vooral op consumenten die wel beter af willen zijn met hun pakket, maar geen tijd of zin hebben om zelf op zoek te gaan naar de beste aanbieding.

De vraag is wel: gaat een vergelijking met een energieveiling eigenlijk wel op? Energie is een homogeen product. Of je nu kiest voor Nuon of Eneco: door het stopcontact gaat dezelfde stroom; alleen de factuur komt van een ander bedrijf. Met uitzondering van de basispolis zijn zorgverzekeringen niet homogeen. Volgens Hordijk zijn er duizenden combinaties mogelijk: 'Geen size fits all'.

Het is daarom bij de Zorgpolis Veiling de vraag of het aangeboden aanvullende pakket wel naadloos aansluit bij je behoeften. Je loopt het risico dat je betaalt voor zorg die je niet nodig hebt, of juist niet verzekerd bent voor zorg waar je wél gebruik van maakt. Wie meedoet, moet dus goed kijken of het verzekeringspakket voldoende tegemoet komt aan zijn of haar behoeften.

Wie het beste aanbod wil hebben, doet er verstandig aan zelf ook te shoppen. Bezoek verschillende vergelijkingssites, zodat je aanbiedingen goed kunt vergelijken. Ook daar moet je wel een beetje opletten, want vergelijkingssites geven niet altijd eenduidig advies over de 'goedkoopste polis', zo berichtte De Volkskrant zaterdag.

Netto premie

Staar je bovendien niet blind op de geboden korting, maar kijk wat je netto moet betalen. Kijk ook goed naar de inhoud van het pakket: voor welke behandelingen krijg je een vergoeding en hoe groot is de dekking? Kun je bij elke zorgverlener terecht of alleen bij enkele door de verzekeraar gecontracteerde aanbieders?

Het kiezen van een zorgverzekering kost veel tijd, maar die is vaak nodig om de juiste afweging te maken tussen goedkoop en een goede dekking.

    Lees ook:

    Pas op met goedkope zorgpolis

    Zorgverzekering Menzis biedt zelf ook HEMA-prijs

    Zorgverzekering aanvullend pakket duurder, dekking lager

    Zorgverzekering HEMA: dit moet je weten

    Pas op met goedkope polis zorgverzekering

    Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl