De laatste nieuwsberichten over de toekomst van onze planeet zijn zorgwekkend.

Recente onderzoeken stellen dat we rekening moeten houden met een ‘Hothouse Earth’-scenario, waarbij de gemiddelde temperatuur met 4 à 5 graden stijgt en de zeespiegel met maar liefst zo’n 60 meter.

Wetenschappers stellen voor dat we gigantische muren in de Antarctische Oceaan bouwen om smeltende ijsbergen tegen te houden.

Maar niet iedereen is even wanhopig.

Een Amerikaanse klimaatwetenschapper uit Texas zet zelf de nodige veranderingen in om te voorkomen dat de planeet opwarmt.

Het begint met een gloeilamp

"Het eerste dat ik deed was alle gloeilampen bekijken", vertelt klimaatwetenschapper Katherine Hayhoe tegen Business Insider. In tegenstelling tot Europa is de gloeilamp in de VS namelijk nog lang niet uitgebannen.

Hayhoe leidt het klimaatcentrum van Texas Tech en adviseert ook steden, waterdistricten en snelwegbouwers over de beste manieren om zich voor te breiden op een warmere wereld.

Ze zegt dat als alle huishouden in de VS één gloeilamp vervangen door een ledlamp, dat hetzelfde effect heeft als 800.000 auto's van de weg halen. Een ledlamp gebruikt 75 procent minder energie.

Toch geloofde Hayhoe dat dit niet het belangrijkste was dat ze kon doen om haar CO2-voetafdruk te verkleinen.

Er zijn geen twee mensen die op precies dezelfde manier energie verbruiken. Sommige mensen stoten meer CO2 uit door veel auto te rijden, terwijl anderen veel wegwerpplastic gebruiken, veel vlees eten of veel energieverslindende apparaten in huis hebben. Voor al deze gewoonten is olie en gas nodig en dat draagt bij aan de opwarming van de aarde.

Hayhoe heeft haar eigen energieverbruik berekend met een onlinetool voor de CO2-voetafdruk om erachter te komen waarmee ze de grootste winst kon boeken bij het redden van de aarde. En dat waren niet haar lampen, maar haar vliegreizen (not the lights, but the flights).

"Voor mij als klimaatwetenschapper bestaat het grootste deel van mijn persoonlijke CO2-voetafdruk uit reizen", zegt ze. "Omdat ik veel reis om mensen te vertellen over klimaatverandering. Dat is tamelijk ironisch."

Hayhoe vliegt minder, maar blijft niet helemaal aan de grond

Hayhoe zegt er nog niet klaar voor te zijn om vliegreizen helemaal af te zweren. "Maak het jezelf niet te moeilijk, want niemand kan nog helemaal CO2-vrij leven", zegt ze.

Volgens Hayhoe is er slechts één universiteit die haar verzoek heeft geweigerd om in plaats van in persoon ernaartoe te reizen een videobijdrage te leveren. "Ik kan niet helemaal naar New Jersey vliegen om één enkel seminar van 45 minuten te geven."

Daarom probeert ze nu als ze het vliegtuig neemt in één klap meerdere uitnodigingen te combineren. Ze probeert haar reisschema zo te plannen dat de uitstoot voor elk gesprek niet meer is dan een urenlange autorit.

Haar record was een trip vorig jaar waarbij ze in vier dagen 25 evenementen deed. "Dat was een beetje veel, maar het was fantastisch omdat ik zo in de praktijk kon brengen wat ik altijd verkondig."

LEES OOK: ‘CO2-neutraal vliegen is een schijnoplossing’, zegt deze ex-manager die ruim 20 jaar bij Shell werkte en nu een eigen bedrijf heeft voor de energietransitie