Het is een bekend portret van een vrouw, maar is ze jong of is ze oud? Mensen die de illustratie voor het eerst bekijken, zien niet hetzelfde.
Op het eerste gezicht herkennen jonge mensen meestal de jonge vrouw en ouderen de oude vrouw. Na enige tijd herkennen de meeste mensen beiden.
Onze reactie op anderen houdt onbewust verband met leeftijd en uiterlijk, ontdekte professor in de psychologie Mike Nicholls van de Australische Flinders University in zijn onderzoek “Perception of an ambiguous figure is affected by own-age social biases” dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
In zijn onderzoek naar sociale vooroordelen en relaties met leeftijdsgenoten, kregen bijna 400 Amerikanen van boven de 18 jaar het multi-interpretabele portret van de jonge dan wel oude vrouw te zien, zonder dat hen verteld werd dat er zou worden gekeken naar hun leeftijdsbewustzijn.
Kijk even mee:
Het blijkt dat de waarneming van gezichten afhankelijk is van processen in het brein. "Hoewel onze reactie ook sterk wordt beïnvloed door sociale conditionering lijken we een ingebouwd antwoord te hebben op een multi-interpretabel gezicht", zegt Nicholls.
Dat verklaart ook waarom jonge mensen zich omringen met andere jongeren en ouderen met andere ouderen én jongeren. "Het is dan ook moeilijk om een inclusieve samenleving te bevorderen en af te dwingen, zelfs op de werkplek."
Bestrijden van vooroordelen
Er zijn overal vooroordelen over ouderdom, maar het is moeilijk leeftijdsdiscriminatie te straffen. We zijn nu eenmaal meer verbonden met mensen van onze eigen leeftijd. Jongeren zijn liever onder elkaar dan met ouderen. Mensen van middelbare leeftijd en ouder voelen zich bij een sollicitatiegesprek al snel gediscrimineerd.
Hoogleraar Nicholls pleit daarom voor programma's om het bewustzijn te vergroten. Daarmee wil hij "automatische reacties" op de leeftijd van de ander tegengaan en voorkomen dat jongeren zich alleen mengen met leeftijdsgenoten.
Dit verhaal verscheen eerder op Business Insider Deutschland.