- Bij het kiezen van een partner, kan het uitmaken of je het eerste, tweede of derde kind in een gezin bent, volgens een datingtheorie over geboortevolgorde die viraal gaat op TikTok.
- Je geboortevolgorde kan deels bepalen wie je bent, omdat je ouders anders kunnen omgaan met hun eerste kind dan met hun tweede kind.
- Volgens de theorie kunnen de oudsten en de jongsten uit een gezin elkaar aanvullen, wat een evenwichtige relatie kan opleveren.
- Lees ook: Een hoogopgeleide marketing consultant en journaliste kreeg een relatie met een timmerman – ze leerde dat ‘werk niet je identiteit bepaalt’
Als het om daten gaat, hebben veel mensen een bepaald type waar ze op vallen, bijvoorbeeld carrièretijgers of vrijbuiters. Volgens een theorie die op TikTok rondgaat, heeft ook je positie als kind in het gezin invloed op met wie je uitgaat.
Of je de eerstgeborene bent, het tweede kind bent of misschien het derde, kan tot op zekere hoogte voorspellen tot wie je je aangetrokken voelt, volgens de geboortevolgorde-datingtheorie. Als je het middelste kind bent, kom je bijvoorbeeld eerder uit bij de jongste uit een ander gezin.
Annie Wright, een gediplomeerd huwelijks- en gezinstherapeut, vertelt Business Insider dat je positie als kind “persoonlijkheidskenmerken en relatiedynamiek kan beïnvloeden”.
Dit komt voort uit het idee dat je plek in het gezin bepaalt wie je bent, een theorie die voor het eerst geïntroduceerd werd door de Oostenrijkse psychiater Alfred Adler in het begin van de 20ste eeuw. Ouders kunnen bijvoorbeeld waakzamer of strenger zijn met een eerstgeborene dan met hun andere kinderen, aldus Wright.
Hoewel er discussie is over in hoeverre je de geboortevolgorde-theorie kunt toepassen op individuele gezinnen, zegt Wright dat de theorie voor veel mensen opgaat, inclusief haarzelf - als oudste dochter getrouwd met een jongste zoon.
Tegenpolen voelen zich tot elkaar aangetrokken
Volgens de theorie zoeken mensen partners die hun geboortevolgorde aanvullen, zoals eerstgeborenen die uitgaan met de jongste uit een gezin.
“Uit mijn professionele ervaring, en mijn persoonlijke ervaring als eerstgeborene, blijkt dat eerstgeborenen meestal meer aandacht en middelen krijgen van hun ouders”, zegt Wright.
“Dat kan leiden tot hogere academische prestaties, meer leiderschapskwaliteiten en een gewetensvoller karakter.” De oudste dochter zou bijvoorbeeld doelgerichter of verantwoordelijker kunnen zijn als ze voor haar jongere broertjes en zusjes heeft moeten zorgen.
De jongere broers en zussen daarentegen, hebben “de neiging om een meer sociale en meegaande persoonlijkheid te ontwikkelen”, zegt ze, omdat ouders hen wat lakser hebben opgevoed. Als therapeut heeft ze ook gemerkt dat de kinderen die na het oudste kind komen (inclusief middelste kinderen) vaak meer geneigd zijn om harmonie te zoeken en in conflicten te bemiddelen.
“De dynamiek tussen de neiging van de eerstgeborene om de leiding te nemen en de neiging van de jongere om samen te werken, kan tot een meer evenwichtige, complementaire relatie leiden,” zegt ze.
Daten met iemand met dezelfde positie in een gezin, kan tot conflicten leiden
Net zoals het goed kan werken om iemand met een andere geboortevolgorde te daten, kan het daten met iemand met dezelfde positie in het gezin tot botsingen leiden. Twee eerstgeborenen kunnen bijvoorbeeld beiden kapitein op het schip willen zijn.
"Aan de andere kant", zei Wright, “als je twee niet-eerstgeborenen bij elkaar hebt, die misschien wat meer ontspannen en makkelijk in de omgang zijn, kan het conflict meer te maken hebben met het vinden van structuur en het toewijzen van verantwoordelijkheden in de relatie."
Geboortevolgorde doet er minder toe dan de rol die je had in het gezin
Niet iedereen zal zich herkennen in de geboortevolgorde-theorie, erkent Wright. Volgens haar kunnen middelste kinderen ook een mix van beide kenmerken hebben en zich niet herkennen in de rol van mediator, die vaak wordt toegedicht aan hun geboortevolgorde.
“We kunnen niet in absolute termen spreken, of het nu gaat over wie je bent vanwege je astrologische sterrenbeeld of wie je bent vanwege je geboortevolgorde", aldus Wright. Van belang is vooral om jezelf af te vragen hoe je vroege ervaringen je gevormd kunnen hebben tot wie je nu bent.
Als het aankomt op toekomstige romantische relaties, weegt je relatie met je ouders waarschijnlijk zwaarder dan het feit dat je het op één na oudste kind bent. Hoewel de geboortevolgorde dus misschien wel kan bepalen hoe je ouders je hebben opgevoed.