Willem Vermeend wordt de ‘Neelie Kroes voor fintech’. De oud-minister moet als ambassadeur Nederland aantrekkelijker maken voor startups in de financiële wereld. Maar hoe wil hij dat precies gaan doen?
Het belangrijkste doel is dat Nederland “in de top 5 komt van de belangrijkste short-list met vestigingslanden in Europa voor fintech-startups”, zegt Vermeend tegen Sprout. En om dat te bereiken moet er nog wel wat veranderen. Een overzicht van de zaken die volgens Vermeend beter kunnen.
Meer doorgroeiers
We hebben in Nederland een financieringsprobleem en te veel kleine bedrijven, aldus Vermeend tegenover Het Financieele Dagblad. “Goed dat er een startersklimaat is, maar ik wil geen kasplantjes, het gaat om doorgroeiers.” Blockchain, de technologie achter de virtuele munt bitcoin, ziet hij bijvoorbeeld als een veelbelovende ontwikkeling. “Dat zou een versnelling moeten krijgen. We kunnen ons daar internationaal mee op de kaart zetten.”
De financiering moet makkelijker
We zijn in Nederland nog te afhankelijk van de klassieke rol van banken, verklaart Henk Kamp, minister van Economische Zaken, in het woensdag gepubliceerde persbericht. En daar moet verandering in komen, vindt ook Vermeend. Tegen Sprout zegt hij: “We kijken naar het voorbeeld van Engeland. Daar krijgen investeerders een belastingvoordeel bij een investering in de startups en scale-ups. Ik zeg niet dat we precies dat gaan doen, we zijn nu aan het inventariseren.”
Regels duidelijker en makkelijker
Momenteel is het moeilijk om als financiële startup een vergunning te krijgen. Vermeend in het FD: “Er is nog niet echt iets structureels, het fundament ontbreekt.” Hij pleit voor een vermindering van de administratieve last die er bij het oprichten van een dergelijke startup komt kijken.
Het onderwijs is aan vernieuwing toe
"Van de kinderen die nu op de basisschool zitten, krijgt twee derde later een beroep dat nu nog niet bestaat," schrijft Vermeend in zijn gezamenlijke column met Rick van der Ploeg in De Telegraaf. En dus moet dat gaan veranderen, vindt hij. Opleidingen moeten meer aansluiten bij de arbeidsmarkt waar de jongeren straks terechtkomen. Als voorbeeld hierbij noemt Vermeend Engeland waar leerlingen met een 3D-printer om leren gaan.
Toezicht op crowdfundingplatforms
Volgens Vermeend is toezicht onontkoombaar als crowdfundingplatforms op lange termijn willen overleven, vooral nu crowdfunding hard aan terrein wint. Op de accountancydag van Capital Circle zei hij hierover: "Ze moeten gedwongen worden tot meer transparantie en deskundigheid."
De functie van ambassadeur voor fintech is overigens een parttime onbezoldigde functie. Of een erebaan, zoals Vermeend het zelf in het FD omschrijft.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl