- De energiemarkt biedt sinds begin juni meer keuze.
- Je kunt prijzen van gas en stroom variabel houden, maar ook kiezen voor 1 jaar vast of 3 jaar vast.
- Business Insider biedt een overzicht van de prijsverschillen bij verschillende aanbieders per soort energiecontract.
- Lees ook: Juni belooft iets warmer te worden dan gemiddeld: dit mag je aan gas en stroom verbruiken, volgens het prijsplafond voor energie
Sinds 1 juni valt er meer te kiezen bij energiecontracten, als het gaat over de looptijd. Een aantal energieleveranciers biedt weer contracten aan waarbij prijzen voor 3 jaar vaststaan. Maar je kunt de prijzen van gas en stroom ook voor 1 jaar vastzetten, variabel houden of zelfs op dagbasis laten variëren met een ‘dynamisch’ energiecontract.
Mede door de daling van prijzen voor gas en stroom op groothandelsmarkten, zijn de tarieven in juni bij de meeste energiebedrijven een stuk lager dan in mei.
Dit blijkt uit een inventarisatie van Business Insider van vaste energiecontracten per 1 juni, maar ook uit een overzicht van variabele en dynamische energieprijzen van Energievergelijk.nl.
In de tabellen hieronder geven we voor diverse aanbieders een overzicht van respectievelijk variabele en dynamische energieprijzen, contracten waarbij de tarieven voor 1 jaar vaststaan en 3-jaarscontracten.
We beginnen bij de variabele en dynamische prijzen. Voor variabele tarieven geldt momenteel dat die vaak maandelijks of per drie maanden worden aangepast.
Variabele prijzen gas en stroom in juni
In de tabel voor stroomprijzen per 1 juni hieronder zijn de vijf aanbieders met de laagste tarieven (NextEnery, Tibber, Frank Energie, Zonneplan en ANWB Energie) allemaal leveranciers met dynamische tarieven. Die kunnen dus op dagbasis wijzigen.
Maar de nummers zes en zeven, Oxxio en Eneco, zitten met variabele stroomprijzen van respectievelijk 0,31 euro per kWh en 0,32 euro per kWh ook scherp in de markt.
Dan de variabele gasprijzen van juni. In de tabel hieronder wordt de top 3 met de laagste prijzen (Frank Energie, Zonneplan en NextEnergy) gevormd door aanbieders met dynamische tarieven.
Vervolgens zitten ook Mega, Budget Energie en Oxxio scherp in de markt met variabele gasprijzen van respectievelijk 1,15 euro, 1,16 euro en 1,18 euro per kuub.
Energieprijzen voor 1 jaar vast
In de tabel hieronder tonen we de prijzen van elf aanbieders voor 1-jaarscontracten. We hebben gas- en stroomprijzen gecombineerd in dezelfde tabel.
Als je kijkt naar de gemiddelde prijzen, dan liggen die bij de 1-jaarscontracten op 0,39 kWh voor stroom, terwijl dit bij de variabele/dynamische prijzen 0,36 euro per kWh is. Met een variabel contract kun je dus in doorsnee wat goedkoper uit zijn.
Dit is ook te zien bij de laagste prijzen, waar bijvoorbeeld Vattenfall voor stroom met 0,35 euro per kWh het goedkoopste 1-jaarstarief heeft, terwijl met de variabele tarieven van Oxxio en Eneco van 0,31 euro en 0,32 euro per kWh nog wat lager zitten.
Voor gas is het beeld vergelijkbaar. Voor de 1-jaarscontracten is het gemiddelde tarief 1,32 euro per kuub, terwijl dit voor de variabele/dynamische tarieven 1,30 euro per kuub is.
Ook bij gas liggen de goedkoopste variabele prijzen, van respectievelijk 1,15 euro per kuub bij Mega en 1,16 euro per kuub bij Budget Energie, wat lager dan het goedkoopste 1-jaarstarief van 1,22 euro bij Oxxio.
3 jaar vast: gas en stroom
Tot slot de tarieven voor 3 jaar vast, waarbij we zes aanbieders hebben gevonden. Hier geldt dat energieleveranciers die zowel 1-jaars contracten als 3-jaarscontracten aanbieden, in de meeste gevallen een paar cent per kWh stroom of per kuub gas extra rekenen voor een 3-jaarscontract.
De energiemarkt laat momenteel dus zien dat je voor de zekerheid van een prijs die voor langere tijd vaststaat, ook wat extra betaalt.
In hoeverre het verstandig is om prijzen voor 1 jaar of 3 jaar vast te zetten, hangt sterk af van je verwachtingen omtrent de marktontwikkeling. En dat blijft koffiedik kijken. Mochten gas- en stroomprijzen komende winter weer gaan stijgen, dan kan het voordelig uitpakken om de prijs nu voor bijvoorbeeld één jaar vast te zetten.
Aan de andere kant zul je met een variabele energieprijs sneller profiteren als de tarieven van gas en stroom de komende maanden nog verder zakken.