Wat is slechter voor je: wiet of whiskey?
Het is misschien lastig te zeggen, maar volgens de wetenschap is er een duidelijke winnaar.
Natuurlijk zijn de (negatieve) effecten afhankelijk van iemands fysiologie (hart, hersenen), gedrag en verslavingsgevoeligheid. Ook tijd is een factor, omdat sommige effecten zich direct manifesteren en andere effecten pas op de langere termijn.
En er is nog een andere reden waarom een vergelijking niet helemaal eerlijk is: al sinds mensenheugenis wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van alcohol, maar bij cannabis is dat minder het geval.
1. Meer sterfgevallen door alcohol
In 2014 zijn er in de VS meer dan 30.000 mensen gestorven aan alcohol-gerelateerde gevolgen. Worden ongelukken of moorden waarbij alcohol in het spel was meegeteld, dan komt het totaal uit op circa 90.000 mensen, aldus gezondheidsinstituut CDC.
Volgens de Amerikaanse DEA zijn er geen sterfgevallen die direct aan wietgebruik kunnen worden gerelateerd. Een longitudinale studie onder 65.000 Amerikanen, gepubliceerd in de American Journal of Public Health, laat zien dat marihuana-gebruikers niet eerder sterven dan mensen die géén cannabis roken.
2. Marihuana is minder verslavend dan alcohol
3. Marihuana kan (op korte termijn) slecht zijn voor het hart
In tegenstelling tot alcohol, versnelt marihuana iemands hartslag en kan op de korte termijn een negatief effect hebben op de hartfunctie. Echter, het grootste onderzoek naar cannabisgebruik in de VS toont aan dat het risico op een hartaanval niet vergroot wordt.
Mensen die één glas alcohol per dag drinken hebben een lagere kans op een hartaanval dan geheelonthouders. Maar zodra iemand eens flink doorzakt, wordt dat effect snel teniet gedaan, aldus James Nicholls van het Britse onderzoeksinstituut Alcohol Research UK.
4. Alcohol wordt gelinkt aan kanker
Eerder deze maand deden een groep van de beste kankerartsen een oproep: drink minder alcohol. Het drinken van minstens één glas alcohol per dag zou de kans op borstkanker namelijk vergroten. Ook het Amerikaanse ministerie van gezondheid doet een duit in het zakje: alcohol is een belangrijke oorzaak voor kanker.
Uit onderzoek van het National Cancer Institute blijkt dat zodra je regelmatig alcohol drinkt, je een grotere kans hebt op het ontwikkelen van kanker. In tegenstelling tot het roken van sigaretten wordt marihuana niet in verband gebracht met kanker.
5. Alcohol beïnvloedt je rijgedrag negatiever dan marihuana
Het Amerikaanse bureau voor verkeersveiligheid (de National Highway Traffic Safety Administration) stelt dat een bepaalde hoeveelheid THC in je bloed het risico op auto-ongelukken niet verhoogt. Ligt je alcoholpercentage op 0,5 promille of hoger, dan wordt de kans op een ongeluk maar liefst met 575 procent verhoogt.
Een combinatie van de twee drugs leidt - logischerwijs - tot het grootste risico in het verkeer. Ben je onder invloed van beide drugs, dan is het risico (uiteraard) nog groter.
6. Alcohol wordt gelinkt aan (huiselijk) geweld
Verschillende onderzoeken wijzen op een verband tussen alcohol en gewelddadig gedrag. Volgens de National Council on Alcoholism and Drug Dependence is alcohol een oorzaak in veertig procent van alle geweldsdelicten. Een onderzoek onder studenten wijst uit dat onder stellen die alcohol drinken de percentages van mentaal en fysiek misbruik hoger zijn.
Bij marihuana zou er geen of nauwelijks verband zijn tussen gebruik en verhoogd geweldrisico. Gebruikers zouden zich zelfs minder snel gewelddadig uiten als niet-gebruikers.
7. Zwaar gebruik leidt tot geheugenverlies
Zowel alcohol als wiet hebben negatief effect op je geheugen. Zwaar alcohol - of wietgebruik, met name gebruikers die sinds hun tienerjaren gebruiken, ervaren forse gaten in hun lange termijn geheugen.
Bij marihuana kan dat negatieve effect wekenlang na het stoppen met gebruik aanhouden. Zo is er een mogelijk verband tussen dagelijks wiet roken en slechter ontwikkeld geheugen.
Zware drinkers vertonen een afname in geheugen, concentratie en overzicht, en een vermindering in emotionele gevoeligheid en cognitie, wat nog jarenlang na onthouding kan voortduren.
8. Beide drugs worden gelinkt aan psychiatrische ziekten
Uit diverse onderzoeken blijkt er een substantieel verband te zijn tussen het gebruik van cannabis en het ontwikkelen van schizofrenie. Ook kan het roken van wiet gevoelens van paranoia en vijandigheid versterken. Vooralsnog is er geen verband gevonden tussen wietgebruik en een hogere kans op een lange termijn psychose.
Anderzijds, zelfverminking en zelfmoord komt meer voor bij zware drinkers. Onderzoekers hebben nog steeds moeite om te ontcijferen of excessief alcoholgebruik leidt tot depressie en angstgevoelens of dat mensen met depressies of angst juist meer gaan drinken.
9. Alcohol leidt eerder tot overgewicht
Het roken van wiet heeft als effect om overmatig te eten. Het kan ertoe leiden dat een wietroker tot zeshonderd calorieën extra tot zich neemt. Toch hebben wietrokers geen hogere Body Mass Index (BMI)-score. Sterker, mensen die regelmatig wiet roken hebben een verlaagde kans op obesitas.
Alcohol wordt wél vaker in verband gebracht met gewichtstoename of zelfs obesitas, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in the American Journal of Preventative Medicine. Een blik bier heeft 150 calorieën en een glas wijn 120 calorieën.