Het is één van de grote discussiepunten rond het Brexit-referendum: hoeveel banen gaat het de Britten kosten als ze uit de EU stappen? Wie zich misschien wel het meeste zorgen maken over hun baantje, zijn de 160 Britten die werken bij de ECB.

Volgens vermogensbeheerder Pimco is de kans dat de Britten tegen een Brexit stemmen nog altijd groter, vergeleken met de kans dat het tot een Brexit komt. Die laatste mogelijkheid geeft Pimco een waarschijnlijkheid van 40 procent.

Als het toch tot een Brexit komt, verwacht de vermogensbeheerder overigens niet dat dat wereldwijd desastreuze gevolgen zal hebben. “Het zou een grote stap voor de Britten zijn, maar de gevolgen zullen niet overal zwaar gevoeld worden.”

Wie de Brexit waarschijnlijk wel zullen voelen, zijn de Britten die bij de ECB werken. In de regels van de Europese Centrale Bank staat namelijk dat alleen inwoners van de EU daar kunnen werken, meldt Financial Times.

De ECB zou de Britse werknemers al wel hebben laten weten dat iedereen zijn of haar contract uit mag dienen. Maar de Europese Commissie houdt nog een slag om de arm, en stelt dat het niet wil speculeren over de uitkomst van het referendum. “En we hebben geen plan B”, aldus een woordvoerder.

Voordeeltjes

Wel staat vast dat het beleid dat alleen EU-inwoners bij de ECB kunnen werken, blijft staan. "De EU heeft 508 miljoen inwoners, daar is genoeg talent onder om de posities die wegvallen in te vullen", laat de ECB aan FT weten.

Als de Britten daadwerkelijk hun contract uit mogen dienen, zou dat goed nieuws zijn voor bijvoorbeeld verschillende leden van de raad van bestuur, die vaak een contract voor onbepaalde duur hebben. Zij zouden dan tot hun pensioen gebruik kunnen maken van allerlei voordeeltjes van de ECB: ze krijgen bijvoorbeeld gratis kinderopvang, en betalen relatief weinig belasting (de laagste schijf is 8 procent, de hoogste 48 procent). De Britten krijgen bovendien een  'expatvergoeding' van 16 procent bovenop hun salaris.

Maar er zijn verschillende Britten werkzaam met een contract voor een bepaalde tijd, en zij vragen zich af hoe lang ze hun baan nog kunnen houden.

Dat zou voor grote onrust zorgen, omdat de medewerkers vaak met hun gezinnen naar Frankfurt, waar de ECB huist, zijn getrokken. "Het is nu onduidelijk of ze daar nog wel kunnen blijven wonen als er een Brexit komt", stelt een Britse ECB-medewerker in FT.

Voertaal is Engels

Toch kan de ECB zich wel voorstellen dat er Britten bij de ECB blijven werken. De voertaal bij de ECB is namelijk Engels. Als er geen Britten meer aangenomen kunnen worden, zou dat wel eens weerslag kunnen hebben op de werving van bijvoorbeeld vertalers. "We houden de optie om niet-EU-inwoners aan te nemen open", stelt de ECB dan ook.

Op dit moment heeft de ECB ongeveer 20 mensen van buiten de EU in dienst - op een totaal van zo'n 2.650 werknemers. Het gaat om werknemers die zo goed zijn dat er een uitzondering op de regels is gemaakt, of om mensen die bij de ECB terecht zijn gekomen via uitwisselingsprogramma's met bijvoorbeeld het IMF.

bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl