De ChristenUnie (CU) zal niet voor het associatieakkoord met Oekraïne stemmen. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij dinsdag, naar aanleiding van een interview met partijleider Gert-Jan Segers in het Nederlands Dagblad.
Premier Mark Rutte maakte vorige week in Brussel extra afspraken over het akkoord met Oekraïne, die werden vastgelegd in een verklaring. De regeringsleiders spraken onder meer af dat het associatieakkoord geen opstap naar EU-lidmaatschap voor Oekraïne is, dat er geen extra belastinggeld naar het land gaat en dat de regering in Kiev werk moet maken van corruptiebestrijding.
De CU gaf vorige week aan de verklaring goed te willen bestuderen, om te bepalen of die recht doet aan de nee-stem in het Nederlandse referendum van eerder dit jaar. Segers concludeert nu dus dat dit niet het geval is. Hij vreest dat alsnog voor stemmen het vertrouwen van de burger in de politiek verder zal beschadigen, zegt hij in het ND.
GroenLinks steunt Oekraïne-akkoord wel
GroenLinks steunt het antwoord dat het kabinet voorstelt op het Oekraïne-referendum wel. De leden van de partij gaven de vertegenwoordigers in beide Kamers zaterdag op het verkiezingscongres opdracht vóór goedkeuring van het samenwerkingsverdrag met Oekraïne te stemmen, ook al is dat in het referendum van afgelopen voorjaar afgewezen. Met de bijlage bij het verdrag die premier Mark Rutte in Brussel heeft afgesproken is voldoende aan de bezwaren van de tegenstemmers tegemoet gekomen, vindt het congres.
Ook met de verwachte hulp van D66 heeft het kabinet in de Eerste Kamer nog geen meerderheid voor de goedkeuringswet. Met de steun van GroenLinks is zo’n meerderheid wel iets dichterbij.
Zowel de Senaats- als de Tweede Kamerfractie vroeg de leden tevergeefs om hen niet op te dragen met het kabinetsvoorstel in te stemmen. Dat zij toch anders besloten is wel prima te begrijpen, zei Tweede Kamerlid Rik Grashoff. ,,Het was ook voor ons een afweging die beide kanten kon uitvallen. Volg je je inhoudelijke oordeel over het verdrag of de uitslag van het referendum? We volgen nu natuurlijk gewoon de uitspraak van het congres.''
CDA krijgt sleutelrol in Eerste Kamer
Als het pro-Europese D66 in de Eerste Kamer voor stemt, hangt alles af van het CDA.
Fractieleider in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma heeft aangegeven tegen te zijn, maar het is nog allerminst zeker dat de CDA-senatoren zijn lijn zullen volgen. Als D66 voor stemt in de Eerste Kamer heeft het kabinet aan twee CDA-senatoren genoeg.
Rutte verdedigt akkoord Oekraïne
Premier Mark Rutte ging zaterdag in debat met zo'n tachtig door de VVD geselecteerde Nederlanders over het Oekraïneverdrag. Het waren volgens de organisaties echter lang niet allemaal VVD-leden.
Rutte (tevens VVD-lijsttrekker) zei dat het "electoraal slimmer" was geweest om gehoor te geven aan de nee-stem. Maar als premier moet hij met alle belangen rekening houden, dus ook met het belang van stabiliteit aan de oostgrens van de EU. Rutte onderstreepte dat het in april om een raadplegend, dus niet-bindend referendum ging. ,,Ik heb nooit gezegd dat we altijd de uitslag zouden overnemen. Ik heb gezegd dat we er iets mee zouden doen.''
Rutte sloot afgelopen week een deal met zijn EU-collega's, waardoor er nu een juridisch bindende verklaring bij het Oekraïneverdrag komt. Daarin staat onder meer dat Oekraïne geen beroep kan doen op veiligheidsgaranties van de EU en dat het associatieverdrag niet de opmaat is tot het EU-lidmaatschap. Het parlement moet nog met de nieuwe EU-verklaring instemmen.
Rutte maakte duidelijke dat Oekraïne wat hem betreft geen EU-lid kan worden, en die gedachte wordt volgens hem ,,breed gedeeld" in Nederland en de westelijke EU-landen. Dat neemt niet weg dat het land het lidmaatschap kan aanvragen.