De westerstorm die deze donderdag over Nederland raasde heeft voor heel wat schade gezorgd. Op meerdere plekken zijn daken van huizen gewaaid en bomen omgewaaid. De brandweer heeft in totaal ruim 10.000 meldingen gekregen.
Het Verbond van Verzekeraars laat na een eerste inventarisatie weten dat er voor minstens 50 miljoen euro aan schade is: “Dat is een ondergrens, er kunnen nog tientallen miljoenen bijkomen”, laat een woordvoerder donderdagavond weten.
Als jij tot de ongelukkigen behoort wat kan je dan verwachten van je opstalverzekering?
Allereerst moet er daadwerkelijk sprake zijn van een storm, schrijft Independer. Hoewel er pas vanaf windkracht 9 officieel sprake is van een storm hanteren verzekeraars een grens van windkracht 7. Maar met de windkracht 11 die donderdagochtend gemeten werd in Hoek van Holland is er weinig discussie mogelijk of er echt sprake was van een storm.
Bekijk: 10 spectaculaire filmpjes van de westerstorm die over Nederland raasde
Bij stormschade die onder de dekking valt moet je denken aan bomen die omwaaien tijdens de storm en op je huis of schuur vallen, waterschade die is veroorzaakt door een lekkage vanwege de storm of dakpannen die van je huis afgewaaid zijn.
Als je alleen inboedelverzekering hebt zijn claims van stormschade vaak lastiger, schrijft RTL Z. Verzekeraars zijn terughoudend met claims van bijvoorbeeld meubelen en bloempotten die zijn achterlaten in je tuin of voor spullen die beschadigd zijn doordat je ramen nog openstonden.
Niet direct opruimen
Je moet stormschade in elk geval zo snel mogelijk melden bij je verzekeraar of bij je tussenpersoon. Die kunnen je volgens Independer verder helpen. Mogelijk krijg je tips om noodvoorzieningen te treffen en er komt een expert langs om de schade op te nemen.
Ga niet zelf de schade herstellen of opruimen voordat de expert is langs geweest. De expert van je verzekeraar of tussenpersoon wil de schade goed op kunnen nemen en het schadeherstel moet altijd gebeuren in overleg met je verzekeraar of tussenpersoon.
Bij stormschade heb je meestal een wel hoger eigen risico dan voor andere schades. Meestal is dat 0,2% van de zogeheten herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat nodig is om je huis op dezelfde plaats opnieuw te bouwen.
Bij stormschade ligt het eigen risico daardoor meestal tussen de €225,- en €500,-. Als de schade beperkt is gebleven tot een paar weggewaaide dakpannen kun je overwegen om de schade zelf te betalen.