Cryptomunten hebben het sinds enkele dagen zwaar vanwege de aankondigingen van president Donald Trump over hogere importheffingen voor China, Canada en Mexico. De verkoopgolf werd versterkt door het afwikkelen van speculatieve posities, waarbij gewerkt wordt met geleend geld.

Maandag werden cryptovaluta harder geraakt dan aandelenmarkten. Hoewel handelaren uiteindelijk opgelucht reageerden op berichten dat importheffingen voor Mexico en Canada worden uitgesteld, hebben cryptovaluta het toch zwaar.

De bitcoin is over de afgelopen zeven dagen bijna 5 procent gedaald en cryptomunt ether zelfs 12 procent, blijkt uit gegevens van koersensite Coinmarketcap.

Op het eerste gezicht liggen de negatieve koersreacties op de cryptomarkt in lijn met die van andere meer risicovolle beleggingen.

Volgens analist Zack Shapiro van het Bitcoin Policy Institute kreeg de cryptomunt ether relatief harde klappen, omdat het platform Ethereum een prominentere rol speelt in een gedecentraliseerd financieel ecosysteem. “Veel van de gedecentraliseerde platforms zijn gebouwd op Ethereum en hebben dat platform geïntegreerd in hun systeem", legt Shapiro uit. “Dus als dat leidingwerk breekt, of als er een soort van on-chain verkoop golf is, raakt dat Ethereum extra hard.”

Bitcoin moet steun krijgen bij $90.000

Wat de bitcoin betreft, verwachten analisten van de financiële dienstverlener Standard Chartered de komende dagen een moeilijke periode voor de token. Het niveau van 90.000 dollar geldt daarbij als een belangrijk technisch steunniveau. Een daling onder dat niveau zou een grotere verkoopgolf kunnen veroorzaken. Woensdag noteerde de bitcoin op iets meer dan 97.000 dollar.

Volgens analist Matt Mena van broker 21Shares kan een correctie op de cryptomarkt een gezonde terugval betekenen, gelet op de overmatige speculatie die de afgelopen acht maanden heeft plaatsgevonden. ”De markt had hoe dan ook wat afkoeling nodig en dit kan net de katalysator zijn geweest om een reset af te dwingen."

LEES OOK: Chipfondsen Nvidia en ASML blijven populair bij Nederlandse beleggers, merkt broker Trade Republic