Niets is zo rot als aan een nieuwe baan beginnen en je na een paar weken realiseren dat het niet klikt met je baas. Wat je ook probeert, hij of zij reageert niet enthousiast op je ideeën en het lijkt alsof je harde werk niet wordt gezien.
Het is logisch om dan aan jezelf te gaan twijfelen: doe je iets fout?
Gelukkig zijn er een aantal signalen waaraan je kunt merken dat het simpelweg niet botert met je baas. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je baas weinig interesse in je lijkt te hebben en alleen het noodzakelijke met je bespreekt.
Maar als de baas tijdens vergaderingen vaak het woord van je overneemt zodat jij je zeg je niet kan doen, je geen leuke projecten toedeelt, en zich niet interesseert in de progressie die je maakt of in je welzijn, is dat ook een teken aan de wand.
Wees gerust: je bent lang niet de enige met dit probleem. In 2016 had 13 procent van de Nederlanders een kortdurend conflict met z’n manager, en volgens het CBS melden ieder jaar 90.000 mensen zich ziek als gevolg van een conflict op de werkvloer.
En het hoeft niet erg te zijn als je baas je niet aardig vindt. Als je nog met plezier naar je werk gaat en je je werk goed kan doen, is er niets aan de hand.
Maar zodra het je werk in de weg staat, is het tijd om er wat aan te doen.
Geen persoonlijke kritiek
Het is ten eerste goed om je te realiseren waardoor het conflict wordt veroorzaakt, zegt Mary Callenfels, die als psycholoog dertig jaar lang een bureau voor werving, selectie en psychologisch onderzoek heeft gerund.
"Ik zie dat leidinggevenden en medewerkers zich niet voldoende bewust zijn van hun professionele functioneren op de werkvloer", zegt ze tegen Business Insider. "Als medewerkers kritiek krijgen, denken ze dat het over hen als persoon gaat, in plaats van over hun gedrag op het werk."
Op die manier vat je kritiek dus snel persoonlijk op, terwijl het over je professionele rol gaat. Callenfels geeft daarom als tip om altijd een nachtje te slapen over een lastig gesprek met je baas. "Als je er de volgende dag nog mee zit, dan kun je naar je leidinggevende gaan en aangeven dat je er last van hebt. Vraag hem of haar dan om nog eens uit te leggen waarom hij of zij bepaalde dingen zei."
Ga het gesprek aan
Maar wat moet je doen als het simpelweg niet botert met je baas? Loopbaancoach Rick van de Water komt regelmatig mensen met dat probleem tegen. "Ze voelen zich dan niet gehoord op de werkvloer", zegt hij. "En ze hebben het idee dat hun leidinggevende daar verkeerd mee omgaat."
Van de Water denkt dat het verstandig is om eerst in gesprek te gaan met je baas zelf. "Tijdens dat gesprek kun je het beste alles bij jezelf houden. Dus je zegt dingen als: ik ervaar dit en ik heb er last van. Doe in ieder geval je best om je leidinggevende niets te verwijten."
Het kan behoorlijk moeilijk zijn om zo'n gesprek aan te gaan. Van de Water geeft daarom als tip om van tevoren op te schrijven wat je wil zeggen, zodat dat voor jezelf helder is. Als je je echt zorgen maakt over het verloop van het gesprek, kun je ook iemand van HR vragen om mee te gaan.
Ook is het goed om je te realiseren dat je baas net zo goed baat heeft bij het gesprek als jij. "Voor je manager is het belangrijk dat jij je werk goed doet. Als je iedere dag met lood in je schoenen naar je werk gaat, heeft je manager er dus baat bij om daar iets aan te doen."
Soms is uit elkaar gaan het beste
Volgens Van de Water heeft zo'n gesprek grofweg twee uitkomsten. De eerste: "Je leidinggevende betrekt de kritiek op zichzelf, zegt dat hij je gehoord heeft en vraagt hoe hij het kan verbeteren. Dat is de ideale uitkomst."
"Maar het kan ook gebeuren dat je leidinggevende zegt: niet zeuren, ik ben de baas. In het slechtste geval krijg je dan tijdens een later beoordelingsgesprek te horen dat je niet goed in de groep ligt."
Hoe graag je je werk ook wil blijven doen, vaak gebeurt het dat mensen dan toch uit elkaar gaan. "Dat is soms ook het beste", zegt Van de Water. "Als een relatie niet werkt, is het soms de enige optie."
"En het hoeft ook niet erg te zijn. Het zou kunnen dat je in zo'n geval een paar maanden aan salaris en loopbaancoaching meekrijgt, dan is het absoluut niet het einde van de wereld."