Restaurateur Roland Peijnenburg regelt altijd mooie publiciteit voor zijn zaak.
Dit jaar wou hij de eerste asperges direct van de akker naar zijn restaurant laten brengen met een drone. Die crashte echter en brandde af – wat alleen maar zorgde voor nog veel grotere aandacht. Maar was het wel echt?
Roland Peijnenburg van sterrenrestaurant De Zwaan in Etten-Leur heeft al een flink cv op het gebied van publiciteit regelen – eerder liet hij asperges bij zijn restaurant bezorgen met een racewagen en een luchtballon – maar dit slaat alles. Bijna alle media in Nederland besteedden aandacht aan zijn nieuwste stunt.
Was de drone-vlucht wel echt?
Hoe prachtig en tragikomisch het filmpje van Omroep Brabant ook is – de mist en de rook, de diepe verslagenheid – is het wel echt? Verschillende mensen hadden zo hun twijfels. De eigenaar van de drone staat sip bij te kijken bij zijn brandende drone. Maar a) wat is er zo brandbaar aan een drone met een blikje rauwe asperges, en b) als je de eigenaar bent van zulk duur speelgoed, waarom maak je dat vuur dan niet snel uit in plaats van droef te kijken? En c) waarom zegt de restaurateur zijn aspergefeest meteen af nadat hij slechts enkele stengels misloopt?
Peijnenburg klinkt zelf nog het meest verbaasd over alle media-aandacht. Maar dat het een vooropgezet plan was om de drone te laten crashen om zo voor nóg meer publiciteit te zorgen, dat ontkent hij ten stelligste. “Ik had beduidend minder pers gekregen als die drone gewoon aan was gekomen. Maar ik laat geen drone van 3.500 piek kapotgaan, in de hoop dat het viral gaat. Of iets viral gaat, daar kun je zelf niet voor zorgen.”
'In scène gezette hoax'
We bellen Rob van Nieuwland, voorzitter van DARPAS, de branchevereniging voor bedrijven die iets doen met onbemande luchtvaartuigen. “Oh, je belt over die in scène gezette hoax over de verbrande asperges? Nou ja, ik weet het niet zeker natuurlijk. Maar hoe de spullen eruitzien, hoe het in beeld is gebracht, dan krijg ik wel een beetje een gevoel van.”
Op zich zou een drone wel zo kunnen branden, legt Van Nieuwland uit. “Zeker een opgeladen Lipo-batterij bevat een flinke energiedichtheid. Er is een kleine kans dat net de cel wordt doorboord, maar het kan wel. Maar dat lange branden in het filmpje, daar heb ik ook wel mijn twijfels bij. Vaak is het met zo'n batterij een kort, fel brandje. Zouden ze er iets overheen hebben gegooid waardoor het wat langer brandt?”
Verslaggever Jan Waalen was erbij voor Omroep Brabant en hij is overtuigd. “Ze waren echt helemaal ontdaan. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur van de drone. Het was heel sneu voor dat manneke. Het huilen stond hem nader dan het lachen. Hij had zelfs de drone geleend geloof ik.” De reden dat de jongen met de drone het vuur niet direct uitmaakt, is omdat hij bang was dat de accu zou kunnen exploderen, aldus Waalen.
Feest afgezegd
Peijnenburg zegt de schade aan de drone te zullen vergoeden. “Ik ga zeker mijn verantwoordelijk nemen.” Maar wie nou de bestuurder van de drone was, wil hij geheim houden. “Ik heb beloofd dat ik hem uit de pers zou houden.”
En hoe zit het dan met dat feest? Dat was toch al niks groots, legt hij uit. Hij zou samen met de burgemeester, de kok en de student met de drone de eerste asperges eten. Dat ging dus niet door. Maar in het restaurant zijn asperges nu gewoon te krijgen.
Verslaggever Jan Waalen verklapt dat het toch al niet de bedoeling was om daar echt heen te vliegen. Vanwege de dichte mist was al besloten dat het niet verstandig was om de drone naar het centrum van Etten-Leur te laten vliegen. “Vanaf de boerderij zouden ze hem onder de arm meenemen en hem bij het restaurant nog even oplaten.”
De enige reden dat hij nog even opsteeg nadat de accu was vervangen, was dat de ploeg van Omroep Brabant dan nog even een paar shots kon maken van het vliegen – en toen stortte hij neer. “Wij zetten de camera nog maar net op tijd aan om het te kunnen filmen, want het ging ons alleen om shots van een vliegende drone.”
Vliegplan ingeleverd bij gemeente
De professionele drone-vliegers zijn niet zo blij met het asperge-incident. De amateurs laten nu immers zien wat er mis kan gaan, en dat leidt dan misschien tot strengere regelgeving. Rob van Nieuwland: “Men lift gewoon mee op de hype en de angst die er bij sommige mensen leeft. Daarmee help je onze branche niet. Maar ja, hij wil alleen asperges verkopen.”
Restaurateur Peijnenburg vertelde onlangs nog dat hij wist dat er allemaal regels zijn, bijvoorbeeld dat je niet over mensen of gebouwen heen mag vliegen, en dat ze daarom een heel vliegplan hadden ingeleverd bij de gemeente. De gemeente Etten-Leur bevestigt dat er contact is geweest en dat ze advies hebben gegeven. Zij gingen daarbij uit van de regels voor recreatief vliegen, die ruimer zijn.
Illegale vlucht
Voor professionals zijn de regels een stuk strenger, zegt Van Nieuwland. “Hij kan wel beweren dat-ie amateur is, dat heeft hij ook laten zien, maar zijn acties hebben een commercieel doel. Hij heeft professioneel gehandeld in de zin van de regelgeving, maar hij heeft geen ontheffing aangevraagd, dus dit was een illegale vlucht. Hij heeft in condities gevlogen waarin je eigenlijk niet mag vliegen, en hij heeft geen melding gedaan van de crash.”
Van Niewland heeft even gebeld met de afdeling luchtvaart van de Inspectie Leefomgeving en Transport. “Ze hadden het gezien in de media en overwegen erachteraan te gaan. Dan zou het formeel een luchtvaartincident zijn. Wie weet krijgt het nog een staartje.”